Agrivoltaik | 17 jul

Solcellspark som blev fårbete

Får får beta i en solcellspark? Ja det får dem! Tack vare ett samarbete mellan solenergiföretaget Alight och en lokal fårbonde betar nu får i solcellsparken i Åhus.

Solcellspark som blev fårbete
Alight låter får beta i solparken i Åhus. Foto: Alight

Samarbetet mellan solenergiföretaget Alight och den lokala fårbonden ger ekonomiska och miljömässiga fördelar för alla parter; Alight, bonden och fåren. Bondens får betar gratis samtidigt som Alight sparar resurser för underhåll av gräset som omger solpanelerna i parken.

Skuggningen från solpanelerna ger dessutom gladare och friskare får. En studie har visat att får som betar i en solcellspark tillbringar 70 procent av sin tid i skuggan av solpanelerna och betar åtta procent mer än får på öppna fält. Dessutom var kväveinnehållet i gräset i solparkerna 172 procent högre på grund av skugga och markfuktighet, vilket gör det mer näringsrikt och smältbart för fåren.

– Vi är stolta över att får betar i vår solpark i Åhus eftersom det gynnar får, fårbonden, Alight och det bredare samhället. Agrivoltaik är ett spännande område och vi är angelägna om att utforska fler möjligheter att introducera det i våra andra parker, säger Harald Överholm, vd på Alight.

Alight har får-säkrat solparken för att säkerställa att det är en säker miljö för fåren och fårbonden har fått utbildning i hur man arbetar i en elproducerande anläggning.

Källa: Alight

Publicerad 17 juli 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.