Storsatsning | 10 jan

Solcellsbolag planerar storskalig tillverkning i Sverige

Solcellsbolaget Midsummer planerar för Sveriges största solcellsfabrik – en investering på 1,5 miljard och hundratals nya arbetstillfällen. Det uppger företagets vd i en intervju med Dagens industri.

Solcellsbolag planerar storskalig tillverkning i Sverige
Solcellsbolaget Midsummer är på väg att investera i en storskalig solcellsfabrik i Sverige, uppger företagets vd Sven Lindström i en intervju med Dagens industri. Foto: Midsummer

2023 är det stora året för Midsummer, enligt vd Sven Lindström. För att möta ett kraftigt ökande intresse för solceller krävs att bolaget skalar upp produktionen och det är det som nu är på gång.

Målet uppges i intervjun med DI vara att inom kort besluta om var fabriken ska lokaliseras. Tänkbara etableringsorter är Uppsala, Katrineholm, Arboga samt Järfälla, där företaget har sin småskaliga produktion i dagsläget.

– Vi arbetar sedan flera månader med att hitta den bästa platsen för var vi ska bygga vår första megafabrik. Vi började med ett trettiotal orter runtom i Sverige. Och nu återstår 3-4 slutkandidater, säger Sven Lindström, vd för Midsummer till Dagens industri.

Enligt Sven Lindström är förhoppningen att produktionen ska börja komma i gång redan under andra kvartalet i år. Produktionskapaciteten uppges bli 20 MW per år med siktet inställt på att tiodubbla redan till 2024, till 200 MW.

– Det blir i så fall Europas klart största fabrik för tunnfilmssolceller. För att möta det enorma och konkreta intresset för våra solceller är det nu som vi måste skala upp produktionen och på allvar påbörja resan att bli inte bara Sveriges utan samtidigt en av Europas största tillverkare av solceller, säger Sven Lindström till Dagens industri.

Källa: Dagens industri

Publicerad 10 januari 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.