Solenergi | 16 sep 2022

Solceller vinstlott för bostadsrättförening

Bostadsrättsföreningen L21 i Ekholmen satsade rejält på solceller. Anläggningen är Linköpings näst största - 4 488 kvadratmeter med en sammanlagd maxeffekt på 937 kW.

Solceller vinstlott för bostadsrättförening
Solceller blev en vinstlott för föreningen L21 i Linköping. Foto: Pixabay

Allt började med att föreningen skulle byta ut belysningen i trappuppgångarna.

– Installatören tyckte att våra hus lämpade sig bra för solceller. Det är något som vi funderat en del på genom åren, men nu började vi planera på allvar. Först tänkte vi bygga en mindre anläggning men insåg snart att det blir mer lönsamt ju större vi bygger, säger föreningens ordförande Svante Dackemyr till Corren.

Bostadsrättsföreningen är en av de största i Linköping med sina 456 lägenheter i 29 hus. Föreningen har nu satt solpaneler på alla sina hus, totalt 4488 kvadratmeter med en sammanlagd maxeffekt på 937 kW. Solcellerna började sättas upp i mars 2021 och var klart i juni 2021.

Tack vare solcellerna väntas föreningens sänka sina elkostnader med 30 procent. Soliga dagar kan man dessutom sälja överskottsenergin. Preliminär återbetalningstid för investeringen är 10-12 år men med dagens elpriser kan det gå betydligt snabbare än så. Föreningen investerade totalt elvamiljoner i solpanelerna. Dessutom valde man att byta till nya elcentraler, 18 laddplatser och göra takbyte på ett av husen. Föreningen fick 2,2 miljoner i bidrag, den möjligheten har nu tagits bort för bostadsrättsföreningar.

– Vi hade sparat pengar för ett planerat stambyte, men en inspektion visade att vi nog inte behöver byta stammarna på länge. Så nu kunde vi finansiera solcellsanläggningen med egna medel, säger Svante till Corren.

Under resans gång har föreningen haft hjälp av Linköpings kommuns energi- och klimatrådgivare Robert Klasson.

– Det finns regelverk att sätta sig in i och fällor man ska undvika att gå i. Det är viktigt att dimensionera anläggningen efter verksamhetens egna förutsättningar och behov, säger han till Corren.

Han tycker att alla bostadsrättföreningen borde titta på sina möjligheter att sätta upp solceller. Kalkylen har sett bra ut i tio år och just nu ser den ännu bättre ut, konstaterar  Robert Klasson.

Totalt finns det omkring 1 800 solcellsanläggningar i drift i Tekniska verkens nät och det ansluts 3–4 nya per dag.

– I ett av husen har vi installerat ett batteri som kan förse huset med el i två timmar efter solens nedgång. Det är inte lönsamt just nu, men kompetensbyggande för framtiden. Det kan bli så att man får betala efter effekttoppar och då kan det vara bra att ha batterier som kapar topparna, säger Peter Sandh, som varit engagerad i byggruppen, till Corren.

Han har en idé tillsammans med Svante om ett eget likströmsnät mellan husen.

– Vi är lite tekniknördar. Med ett likströmsnät skulle vi kunna fördela elen från hus där solcellerna producerar mer än vad som förbrukas, till hus där förhållandet är det motsatta, säger Peter.

Källa: Corren

Publicerad 16 september 2022

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.