Solenergi | 15 aug 2022

Solceller täcker matbutiks halva elförbrukning

I våras investerade Ica-handlaren Fredrik Gustafsson, Ica Nära Vissefjärda, i en solcellsanläggning på det 450 kvadratmeter stora butikstaket. Efter fyra månaders drift har anläggningen producerat ungefär en tredjedel av butikens totala årsförbrukning.

Solceller täcker matbutiks halva elförbrukning
Ica Nära Vissefjärda är självförsörjande på el sommartid tack vare solceller. Foto: ICA/Pixabay

Utöver solcellsanläggningen har Ica Nära Vissefjärda även investerat i värmeåtervinning för kylarna, koldioxidkylning samt elbilar till utkörning utav matvaror, rapporterar Barometern Oskarshamns-Tidningen.

– Ju mer självförsörjande man kan bli desto bättre tror jag. Kan man ta steget till att vara så klimatsmart som möjligt så tycker jag att man kommit en bra bit på vägen, säger Fredrik Gustafsson till tidningen.

Sommartid är butiken självförsörjande på el och producerar även ett överskott. Förra månaden handlade det för butiken om el för 12 000 kronor som kunde säljas. Butikens totala elkostnad den månaden var inte mer än 4 000 kronor, enligt Barometern OT.

– Vi gick från en månadskostnad på 17 000 kronor till 25 000 kronor i början utav vintern på grund av de stigande elpriserna. Jämför man det med juni månad så skiljer det ju 37 000 kronor, säger han till Barometern OT.

Vintertid produceras dock mycket mindre energi och allt som allt räknar Ica-handlaren med att solcellsanläggningen kommer stå för omkring hälften av butikens årliga elförsörjning.

– Som jag ser det så är det framtiden. Oavsett om det tar fem, sex, åtta eller tio år att få tillbaka investeringen så ska de ju sitta i 30 år. Jag känner att detta är en av de mest lönsamma investeringar man kan göra på lång sikt, säger han.

Källa: Barometern OT

Publicerad 15 augusti 2022

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.