Solceller | 11 okt 2022

Solceller ökade hustillverkares marknadsandel kraftigt

Hjältevadshus blev Sveriges första, och hittills enda, stora svenska hustillverkare att införa solceller som standard – sedan dess har de i år mer än dubblat marknadsandelarna.

Solceller ökade hustillverkares marknadsandel kraftigt
Hjältevadshus införde solceller som standard i våras. Det är en av anledningar till att hustillverkaren ökat sin marknadsandel kraftigt det senaste året. Foto: Hjältevadshus

Under första halvåret 2022 minskade den totala orderingången rörande småhus av trä med 37 procent jämfört med 2021, enligt uppgifter från TMF, Trä- och Möbelföretagen, som samlar större delen av svenska småhustillverkare.

Hjältevadshus har dock lyckats öka sin marknadsandel rejält den senaste tiden, en av förklaringarna är att solceller blivit standard för husköparna. Under helåret 2021 hade hustillverkaren en marknadsandel på 1,7 procent. Fram till september i år har företaget ökat sin andel med 150 procent, till 4,2 procent, enligt siffror från Byggfakta.

Under våren fattades beslutet att införa solceller som standard på alla nya hus. Ett beslut som togs emot positivt av både branschen och husköparna – och gjort att Hjältevadshus efter sommaren ökat produktionen och även anställt fler medarbetare.

– Vi såg ett ökande intresse för solceller redan under förra året och bedömde att marknaden redan då fanns för att öka det erbjudandet genom att göra det till standard. Med de ökande elpriserna blev det ännu tydligare att solceller är bra för villaägarnas driftsekonomi, bra för den gröna energiomställningen och att det ökar värdet på huset. Jag hoppas att fler i branschen väljer att ta samma beslut, säger Johan Bynell, vd för Hjältevadshus.

Källa: Hjältevadshus

Publicerad 11 oktober 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.