Stadsutveckling | 20 jan

Solceller och energieffektiv butik

Riksbyggen tog igår, torsdag, det första spadtaget i stadsutvecklingsprojektet Masthuggskajen i Göteborg, där 127 bostäder och en livsmedelsbutik ska byggas. Hållbarhet finns med genom projektets alla steg.

Solceller och energieffektiv butik
Peter Nordman, driftschef Coop Väst, Johanna Frelin, vd Riksbyggen, Johannes Hulter, kommunalråd, Lena Andersson, vd Älvstranden Utveckling och Tobias Ekstedt, distriktschef Skanska Sverige AB tog det första spadtaget. Foto: Riksbyggen

– Det känns otroligt roligt att vi nu kan ta det första spadtaget för Brf Sydney och som innehåller 127 lägenheter och en stor livsmedelsbutik. Riksbyggen som kooperativt företag arbetar långsiktigt med att bidra med fler bostäder till Göteborg. Utvecklingen av Masthuggskajen är ett av de största stadsutvecklingsprojekten i Göteborg och totalt kommer Riksbyggen att uppföra drygt 500 bostäder här, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef på Riksbyggen i Göteborg.

Coop etablerar en hållbar butik i området där bland annat kylar och frysar drivs av förnybar el. Bild: Riksbyggne/Adore

Det nya kvarteret byggs till exempel med klimatförbättrad betong och på taken blir det både sedumväxter och solceller. Lägenheterna får varierade storlekar, från 30 till 145 kvm. Det blir allt ifrån 12 större taklägenheter med generösa terrasser till 13 mindre lägenheter som skapas för unga vuxna.  Inflyttningen är planerad att ske från slutet av 2024 till våren 2025.

Coop Väst gör en stor satsning vid Masthuggskajen med en välsorterad butik med stark hållbarhetsprofilering om 1 800 kvadratmeter. Exempelvis kommer butikens kyl- och frysanläggningar att drivas med förnybar el.

– Med energieffektiv drift ger en högre kvalitet på våra varor och därmed mindre matsvinn. Dessutom kommer butikens leveranser så långt som möjligt att ske med elbilar, säger Ronnie Wångdahl, vd Coop Väst. Butiken beräknas öppna under 2025.

Det nya kvarteret byggs till exempel med klimatförbättrad betong och på taken blir det både sedumväxter och solceller. Bild: Riksbyggen/Adore

 

Källa: Riksbyggen

Publicerad 20 januari 2023

På nytt jobb

Peder Bylund har anställts som vd för Sandbäckens rör i Sundsvall AB. Han kommer från Radiator vvs.
Lisa Greder har utsetts till marknadsansvarig hos Inventair AB, Stockholm. Hon kommer från annan bransch.
Dag Klevby har utsetts till vd för Intec projektstyrning. Han kommer från Afry.
Mattias Björn har anställts som handläggande konsult/uppdragsledare på Bengt Dahlgren Stockholm geo AB, med placering i Gävle. Han kommer från Energy Machines.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.