Solenergi | 22 aug 2022

Solceller ny byggstandard i Malmö – även vid ombyggnader

Malmös styrande politiker har enats om att solcellsinstallationer ska vara standard vid alla kommunala nybyggen - och ombyggnationer, rapporterar Sydsvenskan.

Solceller ny byggstandard i Malmö – även vid ombyggnader
Solceller är den viktigaste hållbarhetsfrågan för landets bostadsrättsföreningar enligt en undersökning som Riksbyggen gjort. Foto: Pixabay

I dagsläget står solcellsanläggningarna, både de privata och offentliga, står för 0,2 procent av stadens totala energiförsörjning, 12 GWh. Med det nya beslutet kommer den siffran att öka västenligt. Malmö har enligt en rapport som gjordes för fyra år sedan 104 000 kvadratmeter som lämpar sig för solpaneler och den ytan kan leverera nio procent av stadens totala energiförsörjning. Med dagens elpriser kan placeringar som inte tidigare ansågs lönsamma omvärderas. Dessutom har kravet på att solceller endast ska installeras där det blir ekonomiskt lönsamt slopats. Nu ska de också installeras för att staden ska nå miljömålen, enligt Sydsvenskan.
Senast 2030 ska hela Malmö enbart försörjas av förnybar och återvunnen energi, enligt stadens miljömål.

Solcellsbeslutet kom samtidigt som beskedet om att Svenska kraftnät under vintern ska betala tillbaka 60 miljarder kronor till elkonsumenter i Sydsverige, hälften till hushåll, hälften till företag.

– Det är en stor lättnad för många hushåll och företag i vår del av landet, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till Sydsvenskan. Hon lyfter fram den ändrade solcellspolicyn som ett exempel på hur Malmö satsar lokalt.

Källa: Sydsvenskan

Publicerad 22 augusti 2022

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.