Snart kan energiklassning standardiseras

Nu är standarden för energiklassning av byggnader, framtagen av SIS, snart i mål. Standarden väntar på språkgranskning innan den publiceras officiellt.

Efter två års arbete är nu standararbetet för at ta fram en ny energiklassning av byggnader klar. Arbetet har genomförts i arbetsgruppen Energiklassning av hus inom SIS, Swedish Standards Institute (TK 189). Standardtexten accepterades av den tekniska kommittén i mitten av oktober. I slutet av året ska SIS-nämnden göra den slutliga översynen av standarden, denna gång ur språklig synvinkel, innan den publiceras officiellt.

Ordföranden Åsa Wahlström, CIT Energy Management, hoppas att Boverket ska implementera standarden i sitt byggregelverk. Arbetet har grundats på EU-direktivet om byggnaders energiprestanda.
Standarden, SS-EN 24300, består av två delar: Effektklassning av värmebehov, SS-EN 24300-1 och Klassning av energianvändning SS-EN 24300-2.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 10/10 sid 15

Publicerad 29 oktober 2010

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.