Enerigproduktion | 10 apr

Snabbväxande gräs ska användas till energiproduktion

Genom ett partnerskap mellan Texel Energy AB och Jord AB ska nu en speciell grässort som kallas för C4-gräs omvandlas till elektricitet.

Snabbväxande gräs ska användas till energiproduktion
Genom ett partnerskap mellan Texel Energy AB och Jord AB ska nu en speciell grässort som kallas för C4-gräs omvandlas till elektricitet. Grässorten är världens snabbast växande gräs och kan omvandlas till förnybart bränsle i form av pellets och briketter. Foto: Texel Energy AB

– Kombinationen av att odla världens snabbast växande biomassa, C4-gräs, och producera skalbar och hållbar energi ger möjlighet för hållbar tillväxt i regioner med begränsad tillgång till energi, säger Lars Jacobsson, vd och grundare av Texel Energy AB.

C4-gräs förbättrar jordkvaliteten och absorberar effektivt CO2 från atmosfären. Men gräset kan även bli källan för ny grön energi genom Texels energiproduktionsteknik. Syftet med partnerskapet är att anpassa Texels energiproduktionsteknik för att generera tillförlitlig grön elektricitet från C4-gräset.

– Med ett globalt växande intresse för tekniker som omvandlar värme och biobränsle till elektricitet ser vi en stor potential på den globala marknaden för vår teknik, säger Lars Jacobsson.

Jord AB har befintliga odlingar både i Senegal och på Dominikanska Republiken. TEXEL har nyligen förvärvat tillgångar från börsnoterade Swedish Stirling och vissa delar från det tidigare börsnoterade företaget AZELIO, som nu kommer att anpassas för att omvandla C4-gräset till skalbar grön elektricitet.

Texel och Jord AB kan med sitt samarbete lösa utmaningarna med lokal elproduktion i områden där det för närvarande är mycket svårt att skapa en hållbar elförsörjning.

– Detta samarbete är helt i linje med Jords mission att återställa biosfären och leverera förnybara produkter, säger Peder Dagsanth, vd på Jord AB.

Källa: Texel Energy

Publicerad 10 april 2024

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.