Snabbspår till bra dricksvatten
Senast den 1 januari 2026 ska Sveriges VA-organisationer ha en åtgärdsplan för produktion av hälsosamt dricksvatten med avseende på PFAS-4 och PFAS-21. Norconsult har tillsammans med Chalmers och tre VA-organisationer beviljats medel från Svenskt vatten för att ta fram en rapport som ska ge ett snabbare spår till bra dricksvattenberedning.

Förekomst av PFAS-ämnen är en stor utmaning i många delar av landet. Det sker ett läckage av PFAS-ämnen till grund- eller ytvatten, vilket utgör en risk för dricksvattenförsörjningen. Detta kräver en utbyggnad av reningssteg i många vattenverk och VA-bolagen står inför viktiga beslut kring val av beredning och hur den tillgängliga finansieringen inom sektorn ska prioriteras.
Större bolag genomför i regel pilotförsök där olika tekniker undersöks under en längre period. Resultaten ligger till grund för utvärdering av lämplighet av teknik, driftförhållanden och driftkostnader. För små vattenverk saknas ofta ekonomiska förutsättningar för piloter.
– Det finns en utmaning för mindre vattenverk som inte har kommit lika långt i arbetet. Men om vi agerar hjälpreda åt de mindre så behöver inte alla sina egna piloter, säger Stephan Köhler, specialist inom dricksvattenrening på Norconsult Sverige.
I den aktuella rapporten sammanställs teknisk information om de mest lämpliga beredningstekniker samt deras för- och nackdelar. Ett flertal vattenverk, inklusive projektets deltagande VA-organisationer, Laholmsbuktens VA AB, Vivab och Kungälvs kommun, har samlat in en gedigen mängd data från pilotstudier med olika tekniker, exempelvis membranteknik, kolfilter och filter med jonbytesmassa. Dessa data kommer att kompletteras med data från ytterligare VA-organisationer.
Dessutom kommer hållbarhetsaspekter, arbetsmiljö och leveranssäkerhet integreras i rapporten via ett opensource-verktyg framtaget av Svenskt Vatten som hjälper VA-organisationer att enkelt beräkna sin anläggnings klimatpåverkan.
Källa: Norconsult