GRADDAGAR | 11 dec 2014

SMHI ändrar graddagsperiod

SMHI byter vid årsskiftet 2014–2015 normalårsperiod för produkterna SMHI Graddagar och SMHI Energi-Index. Den nya normalårsperioden är 1981–2010 för både graddagar och Energi-Index-produkterna (tidigare 1971-2000).

Några av huvudskälen till bytet är att den nya perioden bättre speglar klimatet och att man får en enhetlig normalårsperiod för både graddagar och Energi-Index. I samband med förändringen ska graddagarna och Energi-Index ha samma graddagsorter.

I samband med förändringarna tas också de så kallade eldningsgränserna bort, som funnits sedan graddagssystemet togs fram. SMHI Graddagar har hittills beräknats med så kallade eldningsgränser under april till oktober. När graddagsmetoden och definitionen togs fram från början var dygnsvärden inte aktuella utan enbart månads- och årssummor. Eldningsgränserna var ett grovt sätt att ta hänsyn till att man kunde tillgodogöra sig solstrålning under sommarhalvåret. SMHI menar att eldningsgränser fungerar dåligt när man använder dygnsvärden av graddagar och att de inte alls beskriver inflytandet av solstrålning på dygnsnivå.

Mark Kretz, Energi & Miljö december 2014

 

 

Publicerad 11 december 2014

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.