Solcellsplan | 17 aug 2022

Smedjebacken första kommunen med solcellsplan

Smedjebackens kommun i Dalarna blir första kommun i landet att anta en solcellsplan. Syftet är att underlätta privata etableringar av solcellsparker på lämpliga områden på kommunens mark.

Smedjebacken första kommunen med solcellsplan
Smedjebackens kommun blir först i landet med att anta en solcellsplan.

– Med den här planen pekar vi ut en riktning och visar för marknaden att vår kommun är perfekt lämpad för byggnation av solcellsparker, säger kommunalrådet Fredrik Rönning till tidningen Dalabygden.

I den nu antagna planen pekar kommunen ut nio områden som man anser är väl lämpade att uppföra solcellsparker på och intresset har varit stort, enligt kommunalrådet.

– Ett flertal intressenter har redan hört av sig. Jag är övertygad om att ekokommunen Smedjebacken med denna satsning fortsätter att gå i bräschen för omställningsarbetet och att vi inom kort kommer kunna köpa ännu mer miljövänlig lokalproducerad el härifrån, säger Fredrik Rönning till Dalabygden.

De områden som pekats ut är sådan mark som inte har något annat användningsområde eller där det går att kombinera solceller med annan verksamhet, exempelvis betesmark, kommunala deponier eller mark i anslutning till större vägar där ingen annan etablering är aktuell.

Källa: Dalabygden

Publicerad 17 augusti 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.