GÖTEBORG | 7 feb

Smarta sensorer ska spara energi

4 000 nya sensorer ska sättas upp i Higabs hus i Göteborg för att spåra energitjuvar.

Smarta sensorer ska spara energi
Stora Saluhallen och Postgatan i Göteborg ska förses med smarta sensorer. Foto: Higab

Först ut på listan är de med högst energiförbrukning.

– Det är ett ovärderligt verktyg för att analysera data och spara energi. 150 av våra byggnader kommer att få sensorer, så det handlar om stora möjligheter till energibesparingar, säger Robert Schwartze, chef på drift och Energi.

Nu startar arbetet med att montera 4 000 IoT-sensorer runt om i göteborgarnas hus. Ett test har tidigare gjorts på Hotell Heden och resultatet var så pass framgångsrikt att Higab nu satsar i stor skala.

Att nu få igång storskalig implementering av sensorer kommer ge tydliga effekter

Monteringen kommer att pågå under en tvåårsperiod och den första fastigheten blir Postgatan 16 som Higab använder som en testarena för ny teknik. Därefter följer fastigheter som exempelvis Stora Saluhallen, Rådhuset och Hagabadet. Sammanlagt 150 byggnader kommer att få sensorer som samlar in mätdata i realtid, som fjärrvärmeanvändning, fastighetsel, vattenanvändning, temperatur och fukt.

– De fastigheter som använder mest energi prioriteras först. Den insamlade datan kommer exempelvis att användas till reglering av byggnadernas värmesystem och enklare felsökningar. Den kommer även kunna slå larm vid temperaturavvikelser. All data knyts till vårt energisystem som vi själva har varit med och utformat för att kunna leverera bästa möjliga inomhusklimat till en så låg energianvändning som möjligt, säger Robert Schwartze.

Robert Schwartze, Higabs chef för drift och energi. Foto: Higab

Många av husen är kulturhistoriskt värdefulla och därför har valet fallit på trådlös teknik istället för kabeldragen teknik. Den har låg frekvens som klarar av att tränga igenom tjocka väggar som ofta finns i äldre stenhus.

Hela energiprojektet startade våren 2022 och görs tillsammans med Qualit IT Solutions som hjälper till med framtagandet av sensorer, montering, dataöverföring och validering och visualisering av all data.

På grund av elbristen i Europa gav även kommunfullmäktige i Göteborg under hösten alla stadens förvaltningar och bolag i uppdrag att genomföra energibesparande åtgärder under vintern 2022/2023.

Higab har därför trappat upp sitt arbete de senaste månaderna. Det har genomförts tätare ronderingar i fastigheterna och bolagets drifttekniker har gått igenom system och mätare för att kunna göra fler åtgärder.

– Som fastighetsägare för Göteborgs kanske mest välkända och karaktäristiska hus är det viktigt att vi går långt fram i ledet och säkerställer att vi gör vad vi kan för att bidra till byggnadernas minskade energianvändning. Att nu få igång storskalig implementering av sensorer kommer ge tydliga effekter, säger Robert Schwartze.

Källa: Higab

Publicerad 7 februari 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.