Nytänk | 7 dec 2023

Smart utnyttjande av fjärrvärme

Utanför Växjö Energis huvudkontor kan besökarna sitta bekvämt på en bänk året runt. Bänken värms nämligen upp genom att utnyttja värmen från det återvändande vattnet i fjärrvärmenätet. Temperaturen anpassas efter utomhustemperaturen – ju kallare det är ute desto varmare blir bänken.

Smart utnyttjande av fjärrvärme
Hos Växjö Energi kan man sitta bekvämt året om. Genom smart utnyttjande av fjärrvärme värms bänkarna upp och håller runt 30 grader. Foto: Växjö Energi

– Vi ville skapa en mötesplats som våra kunder och medarbetare kan använda oavsett årstid och väder. Bänken kommer att få en behaglig temperatur på drygt 30 grader även när det är som kallast ute, säger Johan Anehall, chef för affärsrelationer på Växjö Energi.

Växjö Energi har själva tagit fram uppfinningen med den uppvärmda bänken och det finns stor potential till fler smarta sätt att nyttja fjärrvärmen, enligt Johan Anehall.

– Detta är ett spännande exempel på hur fjärrvärme kan användas utöver att värma hus och vatten. Returvärmen i fjärrvärmenätet används idag till exempel för att hålla gator, torg och entréer fria från snö och is, så kallad markvärme. Det finns stor potential att ta vara på ännu mer av returvärmen i framtiden. En sänkt returtemperatur medger också ökad lokal elproduktion, säger Johan.

Kan det bli fler fjärrvärmeuppvärmda bänkar i Växjö?


– Absolut! Vi hoppas kunna dela med oss av våra kunskaper och tips till exempelvis fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.

Källa: Växjö Energi

Publicerad 7 december 2023

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.