ENERGIBESPARING. | 10 nov 2022

Smart teknik halverar energianvändningen

Genom smart och innovativ teknik gör bostadsrättsföre­ningen Storspoven i Umeå en omfattande renovering av tak och fasader för att husen ska bli mer energi­effektiva. Åtgärderna beräknas minska energi­användningen med cirka 50 procent.

Smart teknik halverar energianvändningen
I projektet installeras nya ytskikt på putsfasad som isoleras med mineralull. Montage av nya ventilationskanaler sker enligt den så kallade Smartfront-metoden. Illustration: Riksbyggen

Storspoven består av sammanlagt 170 lägenheter och energibesparingarna är bra både för klimatet och för bostadsrätts­föreningens ekonomi.

– Hållbarhetsfrågorna har blivit allt viktigare för oss i föreningen. Vi vill vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle och med tanke på de ökade energipriserna är vi väldigt glada att kunna starta projektet för att göra föreningens hus mer energieffektiva, säger Stefan Landström, ordförande i Storspoven.

Storspoven i Umeå använder Smartfronts renoveringsmetod som, enligt juryn för Stora inneklimatpriset, har ”förutsättningar att bidra till effektiv renovering av miljonprogrammets flerbostadshus”. Illustration: Smartfront

Bostadsrättsföreningen Storspoven i Umeå uppfördes 1968 och består av totalt åtta huskroppar. Arbetet inleds med ett provhus för att kunna identifiera förutsättningar inför genomförandet av projektet.

Nya ytskikt med putsfasad isoleras med mineralull. Husets tak kommer att renoveras, marken dräneras och montage av nya ventilationskanaler sker enligt den så kallade Smartfront-metoden.

Smartfront vann Stora inneklimatpriset som Energi  & Miljö skrev om i nummer 5/2022.

Frida Wallgren, projektchef på Riksbyggen. Foto: Riksbyggen

– Att hjälpa äldre bostadsrättsföreningar att genomföra åtgärder som gör deras hus mer energieffektiva är ett prioriterat arbete för Riksbyggen. Att minska våra kunders energianvändning är en del av Riksbyggens övergripande klimatmål och ett sätt att bidra till ekonomisk hållbarhet hos bostadsrättsföreningarna, säger Frida Wallgren, projektchef på Riksbyggen Ombyggnad.

Riksbyggen har hjälpt före­ningen med att söka bidrag för energieffektivisering för flerbostadshus vilket också beviljades.

Publicerad 10 november 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.