Partiklar | 5 mar

Smart teknik ger bättre luft i Piteå

Piteå kommun har placerat ut smarta sensorer för att analysera trafikrörelser i centrala Piteå. Syftet är att förbättra luftkvaliteten.

Smart teknik ger bättre luft i Piteå
Sensorerna finns på flera platser i centrala Piteå. Foto: Piteå kommun

Mätningar av partiklar, PM10, i luften utförs på två centrala ställen i Piteå. Data visar att halterna ligger för högt och trafikens påverkan är en betydande orsak till den bristande luftkvaliteten.

– Partiklar är den luftförorening som medför störst hälsoproblem, menar Åsa Wikman, miljö- och hälsoskyddschef i Piteå kommun.

Frida Pettersson, projektledare, Piteå kommun. Foto: Piteå kommun

Sensorerna mäter luftkvalitet, trafikflöden och väderdata. De spårar trafikrörelser av fordon, cyklister och fotgängare. Genom att kombinera data med väderinformation skapas insikter om hur beslut, resvanor och beteende påverkar miljön.

– Vi hoppas att de kommande insatser vi gör ska leda till att luftkvaliteten på sikt förbättras genom att få fler att ändra resvanor, konstaterar Frida Pettersson, projektledare.

Publicerad 5 mars 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.