Skolkökens energianvändning kan minskas väsentligt
När jag och min klasskompis Arne gick i Långbergsskolan i Nyköping gick vi under det gemensamma smeknamnet Pingispojkarna. ”Se, nu är Pingispojkarna i farten igen.” Anledningen var att vi spelade omåttligt mycket pingis. Så fort vi kom åt stod vi där och slog på bollen. På raster, håltimmar och annan ledig tid. Så småningom kan jag tänka mig att vi blev riktigt bra. Arnes mamma jobbade i matbespisningen, och det är hon som minns smeknamnet.
När jag ser tillbaka på den här tiden i grundskolan har jag egentligen inga dåliga minnen av skoltiden. Vare sig av pingisen eller kanske det mera viktiga – dåliga lokaler, medioker mat eller obehaglig innemiljö. Tvärtom minns jag skoltiden med välbehag. Det kan ju i och för sig bero på att jag har dåligt minne, men jag tror faktiskt inte det. Nej, vi hade aldrig ont i huvudet. Vi var inte nedstämda. Maten åts med frisk aptit (tack vare Arnes mamma, förstås!) och inneklimatet var fräscht.
Maten åts med frisk aptit (tack vare Arnes mamma, förstås!) och inneklimatet var fräscht.
Tyvärr vet jag att inte alla har så här goda minnen av sin skoltid.
I det här numret tittar vi närmare på just det här. Eller i alla fall så är vårt tema Skolor. Hur ser det ut i skolköken? Finns det energibesparingar att göra? Skolkök är väl kanske inte ett vanligt prioriteringsområde när det gäller energisparande. Men i ett projekt i Hovås i Göteborg har man visat att energianvändningen vid matlagning kan minskas kraftigt – och nu planeras för ännu ett projekt som ytterligare minskar energianvändningen.
I den snart färdigbyggda Torparskolans lokaler i Växjö har vav och värmeåtervinning från ventilationen stor betydelse för att byggnadens ventilationssystem ska uppnå Miljöbyggnad guld för indikatorn Ventilationsstandard. Också detta berättar vi mer om.
Vi har även besökt miljonprogramsområdet Tjärna Ängar i Borlänge. Identiska hus ger ett lite småtrist intryck, men för forskare är de en guldgruva. I ett projekt kring hållbar renovering är tre av husen en utmärkt bas att jämföra tre olika metoder. Målet är en halvering av energianvändningen – till en kostnad som gör att hyresgästerna har råd att bo kvar.
Trevlig läsning!