ENERGILÖSNINGAR | 26 aug 2021

Skellefteås nya kulturhus blir energismart med ABB

Skellefteås nya kulturhus blir energismart med ABB
Det kommande kulturhuset i Skellefteå. Sara kulturhus ska stå klart sommaren 2021.

Skellefteås nya kulturhus ska stå klart om drygt två år. Energilösningarna blir smarta, med bland annat ett självlärande styrsystem. Nu är det klart att Skellefteå kraft samarbetar med ABB i det projektet.

TEXT: PETER OLOFSSON FOTO: WHITE ARKITEKTER

Fastighetens interna energisystem behöver integreras och optimeras mot stadens centrala energilösningar med nya smarta algoritmer,

I Energi & Miljö 2/2019 skrev vi om Skellefteås nya kulturhus, ett av världens högsta trähus. Vi konstaterade att Skellefteå kraft, för att optimera energiflödena, skulle installera ett självlärande styrsystem, det vill säga artificiell intelligens (AI).

Styrsystemet var då fortfarande under utveckling. Nu står det klart att kraftbolaget samarbetar med ABB i det projektet.

– För att nå hela vägen mot ett 100 procent förnybart energisystem behöver fastighetens interna energisystem integreras och optimeras mot stadens centrala energilösningar med nya smarta algoritmer, konstaterar Fredrik Jonsson, chef vid Affärsinnovation på Skellefteå kraft.

Det blir ABB Ability-plattformen EDCS som används för att visualisera och optimera energiflödet i Sara kulturhus, som den nya byggnaden döpts till. Syftet är att identifiera hur mycket energi byggnaden använder och vad energin används till (exempelvis värme, ventilation och belysning) men också att identifiera varifrån energi kommer (exempelvis fjärrvärme, distributionsnätet, batteri eller solpanel). ABB:s applikation Optimax – för optimering av energiflöden – ska visa hur kostnaderna för inköpt energi till en byggnad kan minimeras.

Inom ramen för samarbetet kommer Skellefteå kraft och ABB att titta på helhetslösningen av samtliga energiaspekter så som generering, automation, övervakning, kontroll och distribution.

Publicerad 26 augusti 2021

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.