Skånelänga blir passivhus

Skanska lanserar ett regionalt passivhus för Sydsverige. För den som redan har en skånelänga finns dock andra alternativ för att sänka energianvändningen, visar ett exjobb från LTH.

Skanska har byggt flera olika passivhus genom åren, och har nu lanserat en regional variant på passivhus. Kanske är valet baserat på att Skanska en gång var ett skånskt företag (Skånska Cementgjuteriet). Företaget har nämligen nu tagit sig för att utveckla den skånska byggtekniken med skånelängor in i 2000-talet genom att ta fram sådana som passivhus.
Husen kommer dock inte att kallas skånelängor utan ”Öresund Green”. Till en början ska man bygga ett fullständigt provhus för att testa tekniken. Huset kommer att vara på149 kvm, med ett och ett halvt plan.

Precis som i andra passivhus kommer tekniken att bygga på hög isoleringsgrad och effektiv ventilation med värmeåtervinning. Husen ska byggas i ett nyutvecklat, tjockare murblock.
För den som redan äger en skånelänga och tycker att energikostnaden blivit för dyr kan det finnas alternativa lösningar till att riva och anlita Skanska för att bygga nytt. På nätet finns ett examensarbete från Lunds tekniska högskola att hämta, som heter ”En 200 år gammal skånelänga uppnår 2000-talets energikrav – hur är det möjligt?” Exjobbet hittar du på http://www.bkl.lth.se/ , sök på författarens namn ”Christofer Lövgren”.

Mark Kretz

Publicerad 15 juni 2010

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.