Ska entreprenören tänka på allt?
En ständigt återkommande fråga från advokat Krister Lindgrens klienter handlar om ansvarsskillnaden för en entreprenör som upphandlas som totalentreprenör enligt bestämmelserna i ABT 06 och en entreprenör som upphandlas som utförandeentreprenör enligt AB 04.

FRÅGA: Måste en totalentreprenör tänka på allt och behöver en utförandeentreprenör inte tänka alls?
SVAR: Det går att skriva spaltmeter om detta ämne men eftersom utrymmet här är begränsat nöjer jag mig med att kort konstatera: Ja, en totalentreprenör måste som utgångspunkt tänka på allt i så måtto att de krav som beställaren har redovisat i förfrågningsunderlaget måste kunna uppfyllas. Men därmed inte sagt att totalentreprenören – i vart fall inte i anbudsstadiet – måste tänka på sådant som beställaren ”glömt bort” att redovisa.
Har beställaren ”bara” redovisat det planerade användandet måste totalentreprenören tänka till och få med allt som behövs för att klara det.
De krav i handlingarna som redovisats genom olika krav på funktioner och/eller tekniska lösningar i beskrivningar och ritningar måste uppfyllas av total entreprenören. Har beställaren ”bara” redovisat det planerade användandet måste totalentreprenören tänka till och få med allt som behövs för att klara det.
Det innebär i praktiken att totalentreprenörens åtagande innefattar både utredning, projektering och utförande. Men som nämnts, bara relaterat till det som beställaren har redovisat i kontraktshandlingarna.
Inte sällan har beställaren helt eller delvis redan utrett och projekterat egna tekniska lösningar, och ansvaret för de lösningarna svarar beställaren för och det behöver inte totalentreprenören tänka på. Förutom att total entreprenören behöver anpassa sin egen projektering till beställarens
redovisade lösningar.
En utförandeentreprenör däremot behöver som utgångspunkt inte tänka på annat än att utföra arbetet fackmässigt enligt de kontraktshandlingar som beställaren tillhandahållit. Handlingar som ska vara kompletta och fullständiga för att kunna bygga efter. Och det kanske viktigaste: Utförandeentreprenören behöver bara i sitt anbud kalkylera med de arbetsåtaganden som finns redovisade i kontraktshandlingarna,
hur uppenbart det än må vara att beställaren i förfrågningsunderlaget som
tillhandahållits entreprenören glömt bort en viktig komponent för att resultatet ska fungera som tänkt.
Inte sällan har beställaren helt eller delvis redan utrett och projekterat egna tekniska lösningar, och ansvaret för de lösningarna svarar beställaren för och det behöver inte totalentreprenören tänka på.
Men detta ska inte missuppfattas med både en totalentreprenör som en utförandentreprenörs ansvar att under entreprenadtiden, det vill säga när entreprenören blivit kontrakterad, upplysa och underrätta beställaren om olika betydelsefulla upptäckter som entreprenören gör under arbetets gång, till exempel att kontraktshandlingarna är bristfälliga, någon
viktig uppgift saknas eller att uppgifter är motsägelsefulla eller inte stämmer med verkligheten.
I det avseendet ligger det alltid inom en entreprenörs fackmässighet att bidra med sin fackkunskap för att resultatet ska bli som beställaren hade tänkt sig.
Krister Lindgren
Advokat och partner på Hellström advokatbyrå