KONJUNKTUR | 19 dec 2017

Sjunkande framtidstro bland småföretagare inom el och VVS

Endast 4 av 10 småföretagare i el-, värme- och VVS-branschen räknar med att deras försäljning kommer öka under kommande halvår. Det visar nya siffror från Vismas Affärsbarometer med svar från 1 038 små och medelstora företag över hela landet. Det innebär en minskning i framtidstro jämfört med i våras, men ändå ett kliv upp till en 8:e plats av totalt 15 på listan över mest optimistiska branscher.

Landets mest optimistiska  småföretagare är verksamma inom IT och telekom. Där tror hela 67 procent på ökad försäljning. Skola och utbildning samt handel är andra sektorer med företagare som ser ljust på framtiden. Mer pessimistiskt är det inom branscherna redovisning och revision, affärs- och organisationsutveckling  samt hotell och restaurang som återfinns på listans tre bottenplaceringar.

Största kliven uppåt på listan står branscherna skola och utbildning samt vård och omsorg för. Branschen affärs- och organisationsutveckling har det största raset, med ett fall från andra till näst sista plats.

Sammantaget tror hälften av alla småföretagare i Sverige, 46 procent, på en ökad försäljning under kommande sex månader. Den positiva trenden håller i sig och för fjärde undersökningen i rad tror varannan småföretagare i landet på stigande försäljning.

– Att den positiva trenden håller i sig i många branscher betyder att fler småföretag kommer våga satsa långsiktigt. Då hela 99 procent av Sveriges företag är små och medelstora är det även ett tydligt tecken på ett positivt och stabilt ekonomiskt klimat i landet, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage.

Källa: Visma

Publicerad 19 december 2017

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.