Mälarsjukhus | 19 maj 2023

Sjukhuset får sex mil rörskålar

På uppdrag av region Sörmland utför NCC ett av de största byggprojekten i länet någonsin. Och det gynnar Fredrik Meng och Mattias Frick med företaget FM Isolering i Eskilstuna. De startade bolaget 2017 och har haft många uppdrag under de senaste sex åren. Men Mälarsjukhuset i Eskils­tuna blir deras överlägset största jobb – installation av 60 000 meter rörskålar!

Sjukhuset får sex mil rörskålar
NCC utför ett av de största byggprojekten i länet någonsin på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Bland annat ihop med Fredrik Meng och Mattias Frick med företaget FM Isolering som ska sätta på plats 60 000 meter rörskålar. Foto: Bevego

2025 väntas nybyggnationen av Sörmlands största sjukvårdsinrättning, Mälarsjukhuset i Eskilstuna, stå färdigt. ”E62”, som blir den nya delen av Mälarsjukhuset, omfattar 45 000 kvadratmeter, och de nya lokalerna innehåller ny entré, akutvård, förlossning och hjärtintensiv. Installation av högteknologisk medi­cinsk utrustning gör projektet komplext, vilket också ställer höga krav på entreprenörerna.

För två år sedan fick FM Isolering förfrågan från entreprenören Rörgruppen som ansvarar för om- och tillbyggnadsprojektet av Mälarsjukhuset.

– De frågade specifikt om vår erfarenhet kring sjukhus och vård­inrättningar eftersom det är lite speciellt. När jag berättade att vi har gjort flera sjukhus sedan tidigare blev de positivt överraskade. Det kanske inte hör till vanligheterna, säger Fredrik Meng, i ett pressmeddelande från Bevego.

Han fortsätter:

– Variationen i jobben är det roliga, och det är ju lite speciellt att isolera vårdmiljöer. Vi tycker det är superkul att ha fått detta stora uppdrag.

Det omfattande isoleringsprojektet på Mälarsjukhuset pågår fram tills att sjukhuset står färdigt och kräver tre heltidstjänster från FM Isolering. Periodvis kommer de att behöva ta in mer kapacitet.

Det som främst skiljer arbetet på sjukhus och vårdinrättningar från många andra isoleringsjobb är kraven på ljud­isolering. Förutom att isolera rören för dagvatten, kall- och varmvatten, är även avlopp extra prioriterat. Fredrik Meng berättar att ljudisoleringen har prioritet även i detta projekt.

– Att isolera på ett sjukhus kräver ett tajtare samarbete mellan oss och andra hantverkare. Det är till exempel mer ventilation, fler kabelstegar och ledningar för medicinska gaser att ta hänsyn till, konstaterar Fredrik Meng.

NCC och Region Sörmland renoverar och bygger ut de tre sjukhusen Mälarsjukhuset i Eskilstuna (bilden), Kullbergska sjukhuset i Katrineholm och Nyköping lasarett. Projektet går under det gemensamma namnet Framtidens sjukhus. Illustration: Carlstedt Ark

Den tekniska isoleringen som används i arbetet på Mälarsjukhuset i Eskilstuna kommer från Isover och Armacell. Isoleringsullen i rörskålarna är tillverkad av 70 procent återvunnet glas. Det i kombination med ett bra lambdavärde (λ) gör att isoleringsullen beskrivs som en av de bästa på marknaden.

Ansvarig för projektet hos Isover är Nicklas Andersen som berättar att miljötänket har fått ett större utrymme i branschen.

– Man kan spara mycket energi genom att välja rätt sorts rörisolering. Glas­ull är en lätt produkt vilket underlättar monteringen och arbetsmiljön jämfört med andra material. Vi har en produkt som inte syns när arbetet är färdigt, men som har en väldigt viktig roll i helheten, menar Nicklas Andersen.

Det är mycket som ska klaffa i stora byggprojekt, inte minst när det kommer till logistiken.

– Varje vecka får vi boka in när vi vill ha leveranser och på så här stora byggen kommer det extremt många leveranser varje dag. Vi har en nära relation med grossisten Bevego här i Eskilstuna, slutar Fredrik Meng.

Fakta

Mälarsjukhuset

  • NCC och Region Sörmland har kommit överens om att renovera och bygga ut de tre sjukhusen Mälarsjukhuset i Eskilstuna, Kullbergska sjukhuset i Katrineholm och Nyköpings lasarett. Projektet går under det gemensamma namnet Framtidens sjukhus.
  • Instalcobolagen Rörgruppen och Ohmegi har fått uppdrag av NCC att utföra el- och vs-installationer vid utbyggnaden av de tre sjukhusen.

 

Publicerad 19 maj 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.