Kraftöverföring | 20 sep 2017

Självläkande elnät fixar avbrotten

Denna artikel är från nedlagda tidningen Energimagasinet.

Självläkande elnät fixar avbrotten

Flera timmars väntan på att strömmen ska komma tillbaka? Inte nödvändigtvis. Nu finns mjukvaran som omedelbart kopplar förbi felet.

I Helsingborg förbereder Öresundskraft för en ordentlig upprustning av elnäten i Stattena och H+. I båda fallen berörs också delar av stadens centrala delar.

Vi har ambitionen att bygga ett elnät som är starkt, smart och tryggt.

Smarta nät ska ge omedelbar information om var ett fel uppstått. I H+, som är under utbyggnad, kommer nätet dessutom att självt koppla förbi felet, så att kunderna inte behöver uppleva mer än mycket korta avbrott.

– Vi har ambitionen att bygga ett elnät som är starkt, smart och tryggt – och vill prova den här tekniken, säger planeringsingenjör Rolf Sjöberg, Öresundskraft. 

Slipper manuell felsökning

Liknande lösningar med självdiagnosticerande nät finns redan på Gotland och i Landvetter, men också på andra håll i världen. På Öresundskraft tror man att det här är ett framtidskoncept. 

– Investeringen ligger runt fyra miljoner kronor för båda områdena. Bland annat måste vi byta ut kopplarna på alla berörda stationer – eftersom de är av olika generationer och inte blir kompatibla med det nya systemet. En del av kostnaden kan vi hämta igen på att vi slipper kostnaderna för manuell felsökning.

Hög kostnad ett hinder

Den höga kostnaden kan idag vara svår att ta ut på kundkollektivet. Energimarknadsinspektionens regler kan sätta hinder i vägen.

– Vi följer den snabba utvecklingen. Trots det finns det ny teknik som ännu inte kommit med i normprislistan. 

–Då har vi en specialregel, som innebär att nätägarna kan ansöka hos oss om att få anläggningskostnaden godkänd i efterhand, säger Carl-Johan Wallnerström, Energimarknadsinspektionen. 

I slutet av 2018 ska den nya utrustningen vara i drift i både Stattena och H+. Öresundskraft provar två olika leverantörer till de båda områdena – Schneider Electric och Netcontrol.  

Maria Åslund

Publicerad 20 september 2017

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.