Milstolpe | 27 sep 2022

Shoppingcenter inviger solcellsanläggning

Den 2 000 kvadratmeter stora solcellsanläggningen på shoppingcentret Westfield Täby Centrums tak är nu invigd. Invigningen markerar en viktig milstolpe i Unibail-Rodamco-Westfields hållbarhetsarbete som nu driver samtliga svenska fastigheter delvis på solenergi.

Shoppingcenter inviger solcellsanläggning
Unibail-Rodamco-Westfield har invigt sin solcellsanläggning på shoppingscentret i Täby. Foto: Unibail-Rodamco-Westfield

Westfield Täby Centrum har tillsammans med Solkompaniet täckt 2 000 kvadratmeter takyta med 864 paneler som beräknas producera 400 000 kWh solenergi om året. Sammanlagt producerar fastighetsjätten nu en miljon kWh solenergi om året i Stockholm, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig förbrukning av över 300 lägenheter.

– Det är en ambitiös och välintegrerad hållbarhetsagenda som utgör grunden till vårt arbete och vår vilja att bidra till långsiktigt hållbara samhällen, där vi tillsammans verkar för att minska vår miljöpåverkan. Tack vare det kontinuerliga arbetet har vi över tid reducerat vår energiförbrukning med 17 procent i Westfield Täby Centrum. Vår nya solcellspark gör att vi nu blir delvis självförsörjande med el, bidrar till omställningen och kan erbjuda lokalproducerad energi i vårt kraftigt utbyggda antal laddplatser för våra besökare, säger Linda Jensen centrumchef Westfield Täby Centrum.

För att adressera nuvarande energikris i Europa har Unibail-Rodamco-Westfield på koncernnivå meddelat att man är engagerad att bidra till hållbar energikonsumtion där man kommer vida ytterligare åtgärder för att spara energi i sina fastigheter.

Lokalt har URW redan tagit beslut om kortade driftstider för belysning, rulltrappor och andra tekniska installationer, samt aktiv kontroll av uppvärmning, allt i syfte att minska energianvändningen i fastigheterna utan att kompromissa på anställdas eller besökares säkerhet.

Solkompaniets målbild är att solel ska vara minst tio procent av Sveriges elproduktion år 2030. För att nå dit behövs fler solcellanläggningar byggas på våra tak.

– Vi är glada och stolta att tillsammans med Unibail-Rodamco-Westfield öka Sveriges förnybara elproduktion och snabba på klimatomställningen, säger Axel Alm, vd på Solkompaniet.

Källa: Unibail-Rodamco-Westfield

Publicerad 27 september 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.