Milstolpe | 27 sep 2022

Shoppingcenter inviger solcellsanläggning

Den 2 000 kvadratmeter stora solcellsanläggningen på shoppingcentret Westfield Täby Centrums tak är nu invigd. Invigningen markerar en viktig milstolpe i Unibail-Rodamco-Westfields hållbarhetsarbete som nu driver samtliga svenska fastigheter delvis på solenergi.

Shoppingcenter inviger solcellsanläggning
Unibail-Rodamco-Westfield har invigt sin solcellsanläggning på shoppingscentret i Täby. Foto: Unibail-Rodamco-Westfield

Westfield Täby Centrum har tillsammans med Solkompaniet täckt 2 000 kvadratmeter takyta med 864 paneler som beräknas producera 400 000 kWh solenergi om året. Sammanlagt producerar fastighetsjätten nu en miljon kWh solenergi om året i Stockholm, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig förbrukning av över 300 lägenheter.

– Det är en ambitiös och välintegrerad hållbarhetsagenda som utgör grunden till vårt arbete och vår vilja att bidra till långsiktigt hållbara samhällen, där vi tillsammans verkar för att minska vår miljöpåverkan. Tack vare det kontinuerliga arbetet har vi över tid reducerat vår energiförbrukning med 17 procent i Westfield Täby Centrum. Vår nya solcellspark gör att vi nu blir delvis självförsörjande med el, bidrar till omställningen och kan erbjuda lokalproducerad energi i vårt kraftigt utbyggda antal laddplatser för våra besökare, säger Linda Jensen centrumchef Westfield Täby Centrum.

För att adressera nuvarande energikris i Europa har Unibail-Rodamco-Westfield på koncernnivå meddelat att man är engagerad att bidra till hållbar energikonsumtion där man kommer vida ytterligare åtgärder för att spara energi i sina fastigheter.

Lokalt har URW redan tagit beslut om kortade driftstider för belysning, rulltrappor och andra tekniska installationer, samt aktiv kontroll av uppvärmning, allt i syfte att minska energianvändningen i fastigheterna utan att kompromissa på anställdas eller besökares säkerhet.

Solkompaniets målbild är att solel ska vara minst tio procent av Sveriges elproduktion år 2030. För att nå dit behövs fler solcellanläggningar byggas på våra tak.

– Vi är glada och stolta att tillsammans med Unibail-Rodamco-Westfield öka Sveriges förnybara elproduktion och snabba på klimatomställningen, säger Axel Alm, vd på Solkompaniet.

Källa: Unibail-Rodamco-Westfield

Publicerad 27 september 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.