Fuktskydd | 14 jun 2022

Setra först ut med nytt fuktskydd för korslimmat trä

Setra är först i Sverige med att erbjuda ett nytt fuktskydd för stommar i korslimmat trä. Skyddet appliceras direkt i fabriken och förenklar byggprocessen.

Setra först ut med nytt fuktskydd för korslimmat trä
Träindustriföretaget Setra är först i Sverige med att erbjuda ett nytt fuktskydd för stommar i korslimmat trä. Foto: Setra

– Att förhålla sig till väder och fukt är en ständigt aktuell fråga i byggbranschen, oavsett vilket material man arbetar med. Det känns oerhört bra att kunna erbjuda en effektiv lösning som underlättar på byggarbetsplatsen och gör det ännu smidigare att bygga med stommar av trä, säger Theres Jansson, säljare av KL-trä på Setra.

Det nya fuktskyddet består av ett avancerat membran som låter trästommen andas och släpper ut fukt i ångfas, men samtidigt skyddar mot att vatten och annan smuts tränger in. Skyddet appliceras på ytor som bjälklag och ändträn när stommarna tillverkas i Setras fabrik för korslimmat trä. Membranet är särskilt framtaget för att skydda KL-bjälklag mot olika väderslag i uppförandefasen. Skyddsfilmen är diffusionsöppen, slitstak och vattentät. Den skyddar effektivt mot fukt, byggsmuts, fotavtryck och annat slitage under stommontaget.

– Wetguard gör att bygget kan löpa på oavsett väder och byggbolagen slipper tänka på traditionella väderskydd som tält, vilket som kostar både tid och pengar att montera, säger Theres Jansson.

Metoden har testats av Setra, Byggpartner och Siga i stor skala under olika årstider. Alla mätningar visar att det skyddade träet klarar gränsvärdena för fukt med stor marginal, trots att stommarna utsatts för hårt väder.

– Genom att öka branschens kompetens kring träbyggande och utveckla nya metoder som denna vill vi göra det enklare att välja stommar i trä. Vi vet redan att trästommar både kortar ner byggtiden och har avsevärt lägre klimatpåverkan än konventionella byggmaterial, säger Theres Jansson.

Källa: Setra

Publicerad 14 juni 2022

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.