VÄlgörenhet | 23 dec 2022

Sesol skänker solcellsanläggning till barnsjukhus i Västafrika

Sierra Leone i Västafrika är ett av världens fattigaste länder. Sedan 2017 driver den svenska läkaren Lars Seligman en välgörenhetsorganisation i landet för att ge gratis sjukvård till barn. Nu skänker Sesol en solcellsanläggning till barnsjukhuset.

Sesol skänker solcellsanläggning till barnsjukhus i Västafrika
Lars Seligman utsågs förra veckan till Årets svenska hjälte i världen för sitt arbete vid ett barnsjukhus i Sierra Leone. Sesol skänker nu en solcellsanläggning som ska ge en stabilare elproduktion och ge ökade möjligheter att använda livsuppehållande sjukvårdsutrustning. Foto: Jan Kwarnmark

För en vecka sedan fick Lars Seligman ta emot pris som årets Svenska hjälte i världen på Svenska Hjältar-galan som sändes på TV4. I programmet beskrev Lars Seligman hur bristen på elnät i området gör att man inte kan använda en del av sjukhusets livräddande utrustning och att barn dör på grund av detta. Idag måste personalen helt förlita sig på miljöfarliga diesel- och bensingeneratorer av varierande kvalitet för att kunna producera el till utrustningen och dessutom är tillgången på fossila bränslen dålig. En pålitlig och stabil eltillförsel står därför högt på önskelistan och är nödvändig för att fortsätta att rädda liv.

När Sesol fick höra talas om Lars Seligman och det fantastiska arbete som utförs av organisationen trots tuffa förhållanden bestämde de sig för att hjälpa till.

– Efter att ha läst om Lars och Bombali Health Development var det ett enkelt beslut att fatta om att bidra med en solenergianläggning för att rädda barnens liv på sjukhuse, säger Victor Salomonsson, vd och grundare på Sesol, Vi kan inte bidra med medicinsk hjälp, men något vi kan göra är lösa problemet med elbristen. För oss var det en självklarhet att ställa upp för Lars med personal och det arbete de bedriver för barnen i Sierra Leone.

Gåvan innebär att Sesol skräddarsyr en solcellslösning som tillgodoser sjukhusets behov av elektricitet och innehåller både produkter, utbildning samt leverans till Sierra Leone.

Källa: Sesol

Publicerad 23 december 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.