Digital infrastruktur | 1 jul 2022

Serverhallars energianvändning ska ses över

Digital infrastruktur, såsom serverhallar, förbrukar mycket energi. Nu ska Energimyndigheten titta på metoder för att följa utvecklingen av energianvändningen för digital infrastruktur samt hur energisystemet påverkas av infrastrukturen.

Serverhallars energianvändning ska ses över
Bravida ska installera ett serverrum i Jönköping med högsta möjliga energieffektivitet. Foto: Linköpings universitet/pressbild

– När vi ställer om industrin och transporter så behöver vi väldigt mycket mer el. Då måste vi också se till att vi använder den el vi har på bästa sätt. Serverhallar är stora energianvändare, och det är viktigt att Energimyndigheten nu ska kartlägga dem och hur de påverkar energisystemet, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar, som gett Energimyndigheten regeringsuppdraget att se över serverhallarnas energiförbrukning.

I uppdraget ingår det att lämna en sammanställning av kunskapsläget om energianvändningen för digital infrastruktur och digitala system samt att lämna förslag på hur informationen från den digitala infrastrukturens energianvändning kan ingå i energistatistiken som Energimyndigheten ansvarar för. Energimyndigheten ska även göra en särskild bedömning av energiåtgången för utvinning av kryptovalutor i Sverige.

– Blockkedjetekniken används på de finansiella marknaderna, men särskilt utvinningen av kryptovalutor är synnerligen energiintensiv. På en global nivå leder detta till betydande utsläpp som skadar klimatet. Därför ger vi nu Energimyndigheten i uppdrag att utreda denna fråga, säger finansmarknadsminister Max Elger.

Senast den 31 januari nästa år ska myndigheten vara klar med uppdraget.

Källa: Regeringen

Publicerad 1 juli 2022

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.