IoT | 12 jun

Sensorer gör Kristianstads ledningsnät smart

Fler än 600 sensorer levererar kontinuerligt data om vatten- och avloppssystemet i Kristianstad. Smart VA är ett Internet of Things-projekt (IoT) som just nu utvecklas i ett samarbete mellan Kristianstads kommuns VA- och IT-avdelningar, Högskolan Kristianstad och C4 Energi.

Sensorer gör Kristianstads ledningsnät smart
Med smarta sensorer är Kristianstad landets första kommun med en lösning på hur man ska rapportera en tömning av bräddvatten i naturen med den precision som lagen kräver. Foto: C4Energi

– Sensorerna ger överblick och möjligheter att reglera trycket och undvika översvämningar vid gräv- och byggprojekt, slagregn eller högt grundvatten, vilket bidrar till att både spara pengar och skona miljön, säger C4 Energis AO-chef fibernät, Fredrik Åklundh.

Projektet innebär att Kristianstad är landets första kommun med en lösning på hur man ska rapportera en tömning av bräddvatten i naturen med den precision som lagen kräver.

– Ingen har lyckats leva upp till det kravet förut, säger Magnus Lindgren, VA-ingenjör på Kristianstads kommun. Vi samlar också alla våra historiska mätvärden på ett ställe och slipper avgifter för nya mätningar. Det blir till en vinst som våra leverantörer kan dra stor nytta av.

Det är inte bara kommunen som drar nytta av teknikutvecklingen. Sensorer kan även användas till allt från att lokalisera maskiner och containrar till att mäta fukt i fastigheter och räkna besökare i butiker. C4 Energi har till exempel också kopplat upp sensorer i gödsellager för biogas hos ett flertal lantbrukare.

Källa: C4 Energi

Publicerad 12 juni 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.