prisad | 29 nov 2022

Semesterbyn som är självförsörjande på el

Ramsvik Stugby & Camping i Hunnebostrand är självförsörjande på el tack vare 618 solcellsmoduler – ett av de största solenergisystemen i den svenska besöksnäringen. Det ger anläggningen besparingar på 250 000 varje år.

Semesterbyn som är självförsörjande på el
86 stugor på Ramsvik Stugby & Camping gör nu anläggningen självförsörjande på el efter installationen av ett SolarEdge DC-optimerat solcellssystem. Foto: SolarEdge

– Vi har varit mycket nöjda med systemet, som har fungerat mycket tillförlitligt sedan installationen, trots den korrosiva miljön här på västkusten, tillägger han. Säkerheten är också en mycket viktig aspekt eftersom vi har hundratals människor i direkt närhet till anläggningen. Här är både vi och räddningstjänsten mycket tillfreds med lösningen.

Ramsviks solcellsanläggning producerar 210-230 000 kWh el per år – tillräckligt för att täcka 100 procent av stugbyns energibehov. Nu har de även vunnit årets hållbarhetspris från branschorganisationen SCR Svensk Camping.

Systemet är innovativt utformat och består av 618 solcellsmoduler fördelade på 86 olika takytor. Stugornas tak har en mängd olika former och storlekar och ligger i olika väderstreck. Dessutom ligger de tätt, vilket ger vissa problem med skuggning när solen står lågt. Med ett traditionellt solcellssystem skulle hela takytan ha kunnat utnyttjas – vilket hade gett en energiproduktion på endast 75 kWp el.

– Med SolarEdges kraftoptimerare som ökar energiproduktionen från varje panel finns det inga sådana begränsningar. Resultatet är att vi kan producera 216 kWp energi, nästan tre gånger så mycket, säger Torbjörn Backlund, ägare till Ramsvik Stugby & Camping,

De årliga besparingarna plus intäkterna var från början runt 100 000 kr, men med stigande energipriser ser kalkylen allt bättre ut och vi räknar med en förtjänst på runt 250 000 kr i år. – Men ännu viktigare än den ekonomiska besparingen är marknadsföringsvärdet. I turistbranschen måste man leverera det som gästerna vill ha och hållbarhet är numera ett av de främsta kraven, säger Torbjörn Backlund.

Källa: SolarEdge

Publicerad 29 november 2022

På nytt jobb

Peder Bylund har anställts som vd för Sandbäckens rör i Sundsvall AB. Han kommer från Radiator vvs.
Lisa Greder har utsetts till marknadsansvarig hos Inventair AB, Stockholm. Hon kommer från annan bransch.
Dag Klevby har utsetts till vd för Intec projektstyrning. Han kommer från Afry.
Mattias Björn har anställts som handläggande konsult/uppdragsledare på Bengt Dahlgren Stockholm geo AB, med placering i Gävle. Han kommer från Energy Machines.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.