Satsar på nya ingenjörer
Högskolan i Gävle genomför en omfattande förnyelse av sina ingenjörsprogram och introducerar sex nya utbildningar från och med höstterminen 2025. Samtliga inriktningar erbjuder studenterna möjlighet till betalda arbetsperioder, vilket är en unik satsning i Sverige. Byggnadsteknik och Energi och miljö är några av programmen.

En av nyheterna är möjligheten att söka till ”Öppen ingång”, där studenterna får ett år på sig att bestämma sin inriktning. Detta ger en ökad flexibilitet och möjlighet att anpassa utbildningen efter individuella intressen och arbetsmarknadens behov.
– Våra nyutbildade ingenjörer ska vara attraktiva på arbetsmarknaden och ha en modern kompetens. Dessutom är det viktigare än någonsin med breda kunskaper och färdigheter, eftersom de behöver redskap för att hantera ett föränderligt arbetsliv och teknik som ännu inte finns, säger Gunilla Mårtensson, akademichef på Akademin för teknik och miljö vid Högskolan i Gävle.

En central del av förnyelsen är Cooperative Education (Co-op), en kombination av studier och betalda arbetsperioder. Studenterna kan ansöka om en trettio veckor lång anställning med lön på ett företag, vilket förlänger utbildningen med en termin. Detta ger en stark koppling till arbetslivet och förbättrar studenternas chanser att få jobb efter examen.
De sex nya högskoleingenjörsprogrammen omfattar 180 högskolepoäng och erbjuds från och med höstterminen 2025:
- Automation och smarta system
- Byggnadsteknik
- Datateknik och mjukvaruutveckling
- Energi och miljö
- Industriell ekonomi
- Konstruktion och produktdesign
Utöver dessa program erbjuds även en civilingenjörsutbildning med inriktning mot geodata och positioneringsteknik, vilket sägs vara unikt i Sverige.
Källa: HIG