Solel | 2 aug 2022

Sänkt ersättning för solel får C-politiker att reagera

Den första juli sänktes ersättningen till kunder som säljer solel till Göteborg Energi från 15 öre till 5 öre per kilowattimme. Centerpartiet i Göteborg har reagerat på detta och menar att
att kommunens elbolag borde ligga i framkant i att gynna lokala mikroproducenter.

Sänkt ersättning för solel får C-politiker att reagera
Göteborgs ersättningssänkning till solelsproducenter från 15 öre per kilowattimme till 5 öre har fått Centerpartiet att reagera. Foto: Pixabay

– Vi vill att Göteborg Energi ska erbjuda samma villkor, eller bättre, för de som vill producera egen el i sitt hem, säger Emmyly Bönfors (C), kommunalråd, vars ansvarsområde inom kommunen är miljö- och klimatfrågor till SVT Väst.

Emmyly Bönfors (C), kommunalråd med ansvar för miljö- och klimatfrågor i Göteborg vill att Göteborg Energi ska erbjuda samma villkor, eller bättre, för de som vill producera egen el i sitt hem. Foto: Pressbild

Göteborg Energi har också beslutat att kunder året därpå blir av det extra påslaget helt om man sålt mer solel än man konsumerar till Göteborg Energi. Bönfors tycker att detta slår mot mikroproducenterna och att det är viktigt att det är lönsamt att producera solel hemma.

– Vi ska inte straffa mikroproducenter för att de producerar mycket, säger hon till SVT Väst.

Göteborg Energi ägs av Göteborgs stad, men är i grunden ett affärsdrivande bolag.

– Vår styrelse går normalt inte in och styr våra affärsmodeller. Vi har en extremt rörlig elmarknad just nu och har så generösa ersättningsmodeller vi kan ha i dagsläget. Vi vill stimulera utbyggnaden av solceller, men nu är det också redan ett större intresse bland kunderna, säger Cecilia Erdalen, presschef för Göteborg Energi, till SVT.

– Det ger en kanonaffär ändå, spotpriset ligger väldigt högt just nu, säger Jan Hallberg (M), ordförande i Göteborg Energi i en kommentar till SVT.

Källa: SVT Väst

Publicerad 2 augusti 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.