Sanitet | 3 aug 2023

Pionjär för hållbar sanitetsindustri

Sanitetsporslinstillverkaren Duravit bygger världens första klimatneutrala keramikproduktionsanläggning på Matane-anläggningen i Kanada.

Pionjär för hållbar sanitetsindustri
Sanitetsporslinstillverkaren Duravit bygger en klimatsmart anläggning i Kanada. Bild: Duravit

– Vi är mycket stolta över att agera pionjär inom utformningen av en hållbar sanitetsindustri och att ge svar på utmaningarna med klimatförändringarna. Därmed sätter vi standarder för innovativa lösningar i en bransch som kännetecknas av hög energiförbrukning. Samtidigt är den nya anläggningen en milstolpe på vår väg mot klimatneutralitet 2045, säger Stephan Tahy, vd för Duravit.

Duravit startade med porslinstillverkning i Tyskland för över 200 år sedan och än i dag porslinsprodukter som handfat, toaletter och badkar  kärnan i  sortimentet.

I den ny klimatneutrala anläggningen kommer världens första elektriska rullugn som drivs med vattenkraft att användas för eldningsprocessen, vilket ger besparingar på över 9 000 ton CO₂ per år, jämfört med en konventionell gasugn. Den förnybart genererade elektriciteten kommer från vattenkraftverken i det kanadensiska bolaget Hydro-Québec.

Med start 2025 kommer den 140 000 kvadratmeter stora fabriken att producera upp till 450 000 keramiska delar per år.

Källa: Duravit

Publicerad 3 augusti 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.