innovation. | 8 aug 2022

”Sandbatteri” ska värma frusna finländare i vinter

Nyligen tog det finska företaget Polar Night Energy i samarbete med värmeverket Vatajankoski i bruk ett sandbaserat värmeenergilager. Det är världens första kommersiella lösning för att lagra el i sanden som värme för att användas i ett fjärrvärmenät.

”Sandbatteri” ska värma frusna finländare i vinter
Ett "sandbatteri" ska lagra energi för att användas under den kalla årstiden. Anläggningen är den första i sitt slag och belägen i Finland. Foto Polar Night Energy

– Bygget av lagret gick bra, speciellt med tanke på att lösningen är helt ny. Vi lyckades få ordning på allt trots vissa utmaningar och en kort fördröjning. Nu är sanden redan varm, säger Polar Night Energys medgrundare och CTO Markku Ylönen.

Vi har redan lärt oss att vårt system har ännu mer potential än vad vi först beräknade. Det har varit en positiv överraskning.

Man skulle kunna säga att det som Polar Night Energy åstadkommit är ett slags sandbatteri, där hundratals ton sand hettas upp till runt 500 grader inuti en stålbehållare. Själva värmelagret är cirka 4 meter brett och 7 meter högt och har ett automatiserat värmelagringssystem.

Som material är sand hållbart och billigt och kan lagra mycket värme i en liten volym. Sandbatteriet kan senare fungera som värmekälla. Energi från vind- och vattenkraft ska lagras i batteriet för att användas under mörkare och kallare dagar när energitillgången är lägre.

Källa: Polar Nights Energy

Publicerad 8 augusti 2022

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.