Energieffektivitet | 14 jul

Samverkar för energieffektivt område i Järfälla

Järfälla kommun tar ett nytt steg mot klimatneutralitet genom en avsiktsförklaring med Serneke och E.ON om att utveckla ett energieffektivt område i Veddesta, Järfälla.

Samverkar för energieffektivt område i Järfälla
Järfälla kommun, Serneke och E.ON tecknar avsiktsförklaring – ska utveckla ett attraktivt och energieffektivt område i kommunen. Bild: Serneke

Tidigare i våras offentliggjorde Järfälla kommun att man tillsammans med White Arkitekter ämnade att utveckla flertalet energipositiva områden för att nå kommunens högt satta klimatmål. Samtidigt gick man ut och sökte efter samarbetspartners – och intresset har varit stort.

Nu har kommunen tecknat en avsiktsförklaring med Serneke och E.ON. Tillsammans ska man utveckla området Veddesta 3 till ett attraktivt och energieffektivt område – en ledstjärna inom hållbar stadsutveckling.

Stort fokus ligger på innovation och E.ON:s ectogrid kommer förse området med värme och kyla. Energin kommer kunna lagras och delas mellan olika fastigheter. Dessutom kommer solceller producera förnybar och lokal el.

Projektet har alla möjligheter att bli en riktig förebild inom hållbar stadsutveckling i större skala

– Den samlade kompetens och ambition som finns hos Järfälla, Serneke, E.ON och White gör detta otroligt spännande och vi ser med stor tillförsikt fram emot det fortsatta samarbetet med utvecklandet av Veddesta 3. Höga mål är satta vad gäller ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet och projektet har alla möjligheter att bli en riktig förebild inom hållbar stadsutveckling i större skala, säger Lise-Lott Larsson Kolessar, hållbarhetsstrateg, White Arkitekter.

Målsättningen är att Veddesta 3, som innefattar sex kvarter, ska vara färdigställt 2030. Förutom att bidra på resan mot ett klimatneutralt Järfälla hoppas aktörerna att projektet ska driva på utvecklingen av energieffektiva byggnader och minska energi- och driftskostnader för både boende och verkande i området

– Järfälla växer i ett högt tempo och för oss är det högprioriterat att vårt samhällsbygge är hållbart. Vi är mycket glada över att få samarbeta med dessa aktörer på resan mot att bli en klimatneutral kommun. Veddesta står inför en väldigt spännande utveckling och med detta projekt höjer vi hållbarhetsambitionerna ytterligare, vilket kommer gynna såväl de boende och verkande i området som hela kommunen, säger Eva Ullberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Källa: White arkitekter

Publicerad 14 juli 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.