Samsyn kring byggnaders energikrav
Regeringen har tagit beslut om en skrivelse om byggnaders energiprestanda för att fullfölja aviseringen i proposition 2017/18:288 Energipolitikens inriktning.
Den 10 juni 2016 slöt Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet och Kristdemokraterna en ramöverenskommelse om energipolitiken. Energiöverenskommelsen följs upp kontinuerligt av de fem partierna i den s.k. genomförandegruppen. Som en del i arbetet med att genomföra överenskommelsen har genomförandegruppen nu enats om synen på byggnaders energikrav, vilket är grunden för den skrivelse regeringen nu överlämnar till riksdagen.
– Det finns en bred politisk samsyn hur reglerna för byggnaders energianvändning ska se ut. Byggreglerna kommer bli långsiktiga, stabila och möjliggör för hållbara former av uppvärmning att konkurrera på lika villkor, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.
I skrivelsen redogör regeringen för sin syn på systemgränsen för byggnaders energiprestanda och gör även bedömningen att byggreglerna på ett kostnadseffektivt sätt ska bidra till teknikneutrala val av hållbara uppvärmningssystem och energieffektiva byggnader. Byggreglerna ska bidra till en effektiv elanvändning för uppvärmning av byggnader och beakta effektutmaningen.
De bedömningar som regeringen gör i skrivelsen utgår från de ramar som ges av Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2010/31 av den 19 maj 2010 om byggnaders energiprestanda som ändrats genom direktiv ((EU) 2018:844) och de bedömningar som Energikommissionen gjorde i betänkandet Kraftsamling för framtidens energi (SOU 2017:2).
Regeringen gör bedömningen att systemgränsen för byggnaders energiprestandakrav även i fortsättningen ska utgå från levererad energi. Boverket och Energimyndigheten ska ges uppdrag om att ta fram ett förslag om hur ett kompletterande krav på använd energi ska utformas. Boverket och Energimyndigheten ska även ges uppdrag att genomföra kontrollstationer för att följa upp och utvärdera att kraven på byggnaders energiprestanda får avsedd effekt. Vid kontrollstationerna ska även berörda branscher ska höras.
Regeringen gör också bedömningen att viktningsfaktorer bör ersätta primärenergifaktorer för att bättre kunna styra mot byggregler som teknikneutrala mellan hållbara uppvärmningssystem.