Energilagring | 6 sep 2022

Samarbetar för att kombinera solceller och långvarig energilagring

Genom ett nytt samarbete vill Azelio och Elum Energy ta fram en lösning för att maximera utbyggnaden av förnybar energi och utveckla effektiva styrningslösningar för installationer som kombinerar solceller och långvarig energilagring.

Samarbetar för att kombinera solceller och långvarig energilagring
En av de viktigaste tillämpningarna för samarbetet mellan Azelio och Elum är jordbruk utan tillgång till elnät, där långvarig energilagring är ett måste. Foto: Pixabay

– Vi är mycket glada över att samarbeta med Azelio. Elums ePowerControl-teknologi kommer verkligen att ge flexibilitet i integrationen och trygghet genom standardisering för krävande installationer, säger Cyril Colin, vd för Elum Energy.

Elum Energy är en leverantör av övervaknings- och styrningslösningar för solkraftsanläggningar. Företagets ePowerControl MC är en styrenhet som används för mikrogridapplikationer med energilagringssystem. Det maximerar solkraftsanvändandet och den sömlösa integrationen av olika energikällor såsom solceller och dieselgeneratorer tillsammans med ett nät.

Azelios system gör förnybar energi tillgänglig och prisvärd under dygnets alla timmar. Systemet lagrar energi, till exempel från solceller, som värme i återvunnen aluminium. Lagrad energi levereras vid behov som el och användbar värme, med nollutsläpp. Som en ersättning för fossil energi kan systemet användas brett för att säkerställa tillgång till kostnadseffektiv och tillförlitlig ren energi.

– Med industrier och konsumenter runt om i världen som saknar en pålitlig och hållbar energiförsörjning, är Azelios lösning redo att möta ett kritiskt behov. Vi är stolta över att samarbeta med Elum Energy, en marknadsledare vars expertis inom övervaknings- och styrningslösningar ytterligare kommer att optimera vårt system tillsammans med solceller, säger Azelios vd Jonas Wallmander.

En av de viktigaste tillämpningarna för samarbetet mellan Azelio och Elum är jordbruk utan tillgång till elnät, där långvarig energilagring är ett måste. Till skillnad från de dieselgeneratorer som för närvarande används syftar den gemensamma lösningen till att täcka 80 procent av effektbehovet med förnybara källor och långvarig energilagring. Målet är att avsevärt minska projektets bränsleförbrukning för att ge mer besparingar och prisstabilitet för kunden över tid.

Publicerad 6 september 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.