Klimatsmart | 17 mar

Så utformas Sveriges första NollC02-certifierade småhusgrupp

Sveriges första NollC02-certifierade småhusgrupp ska byggas i Nyköping. Liljewall har tillsammans med Fiskarhedenvillan Bostad tagit fram det vinnande förslaget. Företaget har med sig lärdomar från tidigare pilotprojekt, Villa Zero och Sköndalsvillan.

Så utformas Sveriges första NollC02-certifierade småhusgrupp
Det vinnande förslaget för Sveriges första NollCO2-certifierade småhusgrupp i Arnö-Rosenhill i Nyköping. Bild: Liljewall

Projektet ska bidra med karaktärsfulla bostäder som underlättar ett hållbart liv i ett centralt och vattennära läge. En grupp av tio småhus kompletterar här bebyggelsen i området Arnö-Rosenhill.

Här skapas goda förutsättningar för gemenskap och möjligheten till delningsekonomi genom fordons- och redskapspool. Planlösningen med flexibla 3–7 rum och kök ger möjligheter för utveckling i livets olika skeden. Hemarbete och hemester, odling och vattenskörd är några av de aktiviteter bostäderna ska underlätta och här planeras för trädgårdar med artrikedom och biologisk mångfald.

– Vår ambition är att lägga grunden för ett liv i balans. Genom god gestaltning i detalj och helhet skapar vi en arkitektur som kombinerar tradition och innovation. Trä är genomgående materialet för fasad, tak och insida. Det ger trivsel och karaktär. Integrerade solceller och växthus av återbrukade fönster speglar den höga hållbarhetsambitionen, säger Lena Orrberg, uppdragsansvarig arkitekt på Liljewall.

Projektet kommer att certifieras för Svanen och NollCO2. Det innebär, mycket sammanfattat, att projektet blir klimatneutralt över sin livstid. Förnybar energi, välisolerat klimatskal, väl övervägda materialval, återbruk och genomtänkta lösningar för hela livscykeln krävs för att klara denna branschledande certifiering.

– Vi är glada över att ha vunnit markanvisningstävlingen och det förtroende vi därigenom fått som en bidragande aktör till Nyköpings utveckling. Vårt engagemang för klimatfrågan och den goda bostaden är stort och vi ser med tillförsikt på framtiden. Tillsammans med Liljewall bildar vi ett team som kan lösa de komplexa frågor som ett klimatneutralt projekt med låg energianvändning och social hållbarhetsprofil kräver, säger Marie Andersson, vd Fiskarhedenvillan Bostad.

 

Källa: Liljewall

Publicerad 17 mars 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.