Så sparar bryggeriet energi
Företaget Kompressorteknik fick i uppdrag att energieffektivisera Spendrups bryggeri i Grängesberg. Kompressortekniks innovativa produktlösningar gav både sänkta energikostnader och högre utnyttjandegrad.
Spendrups har som uttalat mål att lägga fokus på förbättringsarbeten gällande energieffektivisering.
– Besparingen handlar både om lägre energiförbrukning, då vi har ökat nyttjandegraden och gjort hållbarhetsvinster i form av längre serviceintervall, säger Patrik Gustafsson, driftchef media på Spendrups.
Kompressorteknik i Ludvika har som affärsidé att förädla kompressorer som har nått en viss ålder. Företaget köper begagnade kompressorer för att sedan plocka ner och renovera delarna i dem. Sedan byggs de upp igen med full funktionalitet och kvalitet.
Spendrups använder kompressorer för att blåsa upp PET-flaskor, som sedan används i produktionen. Steget är nummer ett i kedjan på ett bryggeri.
– Kompressorerna står för den enskilt största enskilda energiförbrukningen i ett bryggeri, berättar Mathias Lindgren, Kompressortekniks grundare och vd.
Han lyfter fram två tydliga förbättringar som hans företag har gett Spendrups, där det mesta går ut på att energieffektivisera.
– Med våra lösningar har Spendrups gått från en statisk timbaserad serviceintervall på 2 000 timmar till att förlänga serviceintervallen till ett tillståndsbaserat underhåll med hjälp av ett maskinövervakningssystem till 3 000 timmar. Dessutom har Spendrups utnyttjandegrad ökat från 30 till drygt 60 procent, säger Mathias Lindgren.
Kompressortekniks lösningar minskar också Spendrups miljöpåverkan, vilket inkluderar minskade behov av oljebyten och slitagedelar i kompressorerna.
– Det är hållbarhet om något, säger Mathias Lindgren.
Utöver att Spendrups valde Kompressortekniks förslag att återanvända den stora kompressorn efter fullständig renovering framför en nyinvestering, investerade de i tre mindre kompressorer.
Källa: Instalco