Energieffektivisering | 9 aug 2023

Så sparar bryggeriet energi

Företaget Kompressorteknik fick i uppdrag att energieffektivisera Spendrups bryggeri i Grängesberg. Kompressortekniks innovativa produktlösningar gav både sänkta energikostnader och högre utnyttjandegrad.

Så sparar bryggeriet energi
Lägre energiförbrukning med renoverad kompressor. Mathias Lindgren, Kompressorteknik och Patrik Gustafsson, Spendrups. Foto: Instalco

Spendrups har som uttalat mål att lägga fokus på förbättringsarbeten gällande energieffektivisering.

– Besparingen handlar både om lägre energiförbrukning, då vi har ökat nyttjandegraden och gjort hållbarhetsvinster i form av längre serviceintervall, säger Patrik Gustafsson, driftchef media på Spendrups.

Kompressorteknik i Ludvika har som affärsidé att förädla kompressorer som har nått en viss ålder. Företaget köper begagnade kompressorer för att sedan plocka ner och renovera delarna i dem. Sedan byggs de upp igen med full funktionalitet och kvalitet.

Spendrups använder kompressorer för att blåsa upp PET-flaskor, som sedan används i produktionen. Steget är nummer ett i kedjan på ett bryggeri.

Mathias Lindgren, grundare och vd, Kompressorteknik.

– Kompressorerna står för den enskilt största enskilda energiförbrukningen i ett bryggeri, berättar Mathias Lindgren, Kompressortekniks grundare och vd.

Han lyfter fram två tydliga förbättringar som hans företag har gett Spendrups, där det mesta går ut på att energieffektivisera.

– Med våra lösningar har Spendrups gått från en statisk timbaserad serviceintervall på 2 000 timmar till att förlänga serviceintervallen till ett tillståndsbaserat underhåll med hjälp av ett maskinövervakningssystem till 3 000 timmar. Dessutom har Spendrups utnyttjandegrad ökat från 30 till drygt 60 procent, säger Mathias Lindgren.

Kompressortekniks lösningar minskar också Spendrups miljöpåverkan, vilket inkluderar minskade behov av oljebyten och slitagedelar i kompressorerna.

– Det är hållbarhet om något, säger Mathias Lindgren.

Utöver att Spendrups valde Kompressortekniks förslag att återanvända den stora kompressorn efter fullständig renovering framför en nyinvestering, investerade de i tre mindre kompressorer.

Källa: Instalco

Publicerad 9 augusti 2023

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.