Kunskap | 12 jul

Så ska barnen bli nyfikna på vatten och avlopp

Med ett nytt unikt material för barn vill VA SYD:s pedagogiska verksamhet Kretseum väcka nyfikenhet hos barn kring vatten och avlopp och öka kunskapen om varför vi behöver stöka i gatan.

Så ska barnen bli nyfikna på vatten och avlopp
VA Syd har tagit fram ett unikt aktivitetsmaterial för barn som ska väcka nyfikenhet och öka kunskapen kring den infrastruktur som döljer sig i underjorden. Bild: VA Syd

– Hålen i gatan är portar till underjorden, därnere myllrar det av rör och det är vattnets motorvägar. Tänk om vi kan få barnen att tänka på det sättet när de ser ett grävarbete, och bli nyfikna på vad det är för rör och var de leder, då har vi nått vårt mål. Vill de också berätta hemma om vad som händer så kan det kanske hjälpa till att minska irritationen och öka kunskapen, säger Emilia Dall’Osso, verksamhetsledare för Kretseum.

Emilia Dall’Osso och Carin Hernqvist, verksamhetsledare för Kretseum. Foto: VA Syd

Materialet som skickas ut är en animerad film, en aktivitetsbok med kluriga och kreativa uppgifter på VA-tema och en lärarguide med koppling till läroplanen. Det kan följas upp av ett besök i gropen utanför skolan. Materialet är till för årskurs 2-4 och är gratis för alla VA SYD:s kommuner, även om fokus ligger på Malmö där det sker många VA-arbeten just nu. De första klasserna i Malmö kommer testa materialet under hösten 2023.

– Här gör vi något som stör många, men vi har funderat på hur vi kan väcka nyfikenhet och öka kunskapen. I takt med att det grävs så kontaktar vi skolorna i närområdet för att erbjuda material och handledning för lärarna, säger Carin Hernqvist, verksamhetsledare på Kretseum.

Till materialet hör också en säkerhetsinformation för att minska risken för olyckor i samband med avspärrningarna.

– Gropen måste vara säker både för dem som arbetar i den och för barnen som går förbi den på väg till skolan, säger Emilia Dall’Osso.

Källa: VA Syd

Publicerad 12 juli 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.