Vatten | 4 mar

Så ska avloppsvatten bli värdefull resurs för matproduktion

Samtidigt som det är brist på dricksvatten används vattnet ofta till bevattning av grödor och för olika processer inom industrin. I slutet av förra året startade ett forskningsprojekt vid Mälardalens universitet med målet att skapa effektiva metoder för att omvandla industriellt processvatten och avloppsvatten till en värdefull resurs för matproduktion.

Så ska avloppsvatten bli värdefull resurs för matproduktion
Mälardalens universitet har dragit igång ett forskningsprojekt med målet att skapa effektiva metoder för att omvandla industriellt processvatten och avloppsvatten till en värdefull resurs för matproduktion.

Forskningsprojektet, som heter Unity4Water, sker i samverkan mellan Mälardalens universitet (MDU), RISE och ett 30-tal samarbetspartners inom industri, livsmedelsproduktion och energi.

– I vår snabba och föränderliga värld, där klimatförändringar och en växande befolkning utgör allvarliga utmaningar, är det avgörande att vi omvärderar vårt sätt att använda vatten, energi och producera mat, säger Monica Odlare, professor i miljöteknik vid MDU och koordinator för Unity4Water.

Som en del i projektet kommer en forsknings- och demonstrationsanläggning att byggas där återvunnet industriellt processvatten – och avloppsvatten används för att odla grönsaker. Detta tillvägagångssätt sparar både vatten och återvinner näringsämnen, vilket minskar behovet av konstgödsel.

För att övervaka vattnet och optimera grödornas tillväxt kommer avancerad teknik som exempelvis optiska sensorer, elektroniska näsor, dynamiskt ljus, koldioxidinfångningsteknik, AI och maskininlärning att användas. Forskarna planerar även att använda minidrönare utrustade med multispektrala kameror för att mäta växternas hälsa.

– Unity4Water representerar ett viktigt steg mot en mer hållbar och resurseffektiv framtid. På så vis handlar Unity4Water inte bara om forskning, utan även om samhällsengagemang, utbildning och en möjlighet att bidra till ett paradigmskifte i hur vi ser på och använder vårt vatten, fortsätter Monica Odlare.

Källa: Mälardalens universitet

Publicerad 4 mars 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.