Kyldiskar | 20 feb 2018

Så påverkas kunder av nya kyldiskar

Ulla Lindberg, doktorand vid Högskolan i Borås, studerar energieffektivitet i matbutiker. Nu är frågan hur kunderna påverkas av dörrar på kyldiskarna.

För 10–15 år sedan var det vanligast med öppna, energislukande kyldiskar. I bästa fall drogs isolerande ”rullgardiner” ner under natten. I dag har de flesta dagligvarubutiker energieffektiviserat genom att skaffa kyldiskar med glasdörrar. Men tanken är ju att de ska stänga inne kylan, och inte stänga ute kunden.

Hur kommer det sig att du studerar glasdörrars inverkan på kunder?

– Jag har jobbat under många år med frågan om att öka energieffektiviteten i butiker. Vi vet att dörrarna sänker energianvändningen och det blir energivinst flera gånger om. Dels behålls kylan i kyldisken, dels behöver man inte värma butiken lika mycket. Däremot har ingen tidigare tittat på hur de påverkar kunderna – deras beteende och upplevelse i
köpsituationen.

Läs mer i Energi & Miljö nr 2/2018.

Publicerad 20 februari 2018

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.