Eneriganvändning | 10 nov 2022

Så bra är regionerna på att minska energianvändningen

Sveriges regioner har minskat sin energianvändning per lokalyta med i snitt 16 procent över tid. Det visar SKR:s nya öppna jämförelse som presenterats idag som tittar på åren 2009 till 2021. Detta sparar årligen över 350 miljoner.

Så bra är regionerna på att minska energianvändningen
Region Dalarna är en av de regioner i landet som varit bäst på att sänka sin energianvändning. Foto: Region Dalarna

Regionernas miljöarbete har fokus på områdena minskad klimatpåverkan, giftfri miljö, biologisk mångfald och resurseffektivitet, enligt rapporten som kartlagt regionernas miljöarbete. De tre regioner som har lägst energianvändning per lokalyta är Dalarna. Jönköping och Värmland.

– Det är glädjande att vi har fortsatt fina resultat när det gäller energianvändningen i våra egenägda fastigheter. Det långsiktiga arbetet som påbörjades på 1970-talet med en tydlig strategi och bra samverkan mellan Regionfastigheter, drift och verksamhet ligger bakom de goda resultaten, säger Jesper Mårtensson. energisamordnare Regionfastigheter i Region Dalarna.

När det gäller sammanställningen för regionerna visar de årliga jämförelserna för energianvändningen goda resultat över tid, med en minskning på totalt 16 procent sedan 2009 till 2021. Däremot har regionernas energianvändning ökat för första gången, med en procent mellan 2020 och 2021, för Region Dalarna är ökningen 5,9 procent. Ökningen för Region Dalarna har flera orsaker, som exempelvis anpassningar på grund av covid-19, störningar i fastighetsdriften, samt osäkerheter i normalårskorrigeringen mellan åren.

Källa: SKR

Publicerad 10 november 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.