VÄXJÖVINST | 8 nov 2016

Runt passivhus vinner arkitekturpris

Växjö – ”Europas grönaste stad“ – har valt att ge sitt årliga byggnadspris till Villa Circuitus – ett innovativt passivhus med ovanlig form.

Villa Circuitus har byggts på rekordtid utanför Växjö. Att Sverige fortfarande är en outvecklad passivhusmarknad bekymrade inte byggherrarna Simone Kreutzer och Tommy Wesslund – båda är internationellt certifierade passivhusexperter. De var delaktiga i alla från första skissen och detaljplaneringen till material- och produktvalet och själva utförandet. Med en stor egeninsats och mycket flitigt arbete lyckades de bygga ett unikt hus med imponerande prestanda. Ett år efter inflyttningen uppfyller Villa Circuitus med råge samtliga krav på komfort och energiförbrukning som ställs på ett passivhus. Varken den kalla vintern eller varma sommardagar kunde rå på det goda inomhusklimatet. Värmepumpens energiförbrukning för alstring av varmvatten och värme låg under det första året på 2148 kWh. Lika mycket el levererade den egna solcellsanläggningen på bara sex månader.

Huset väcker stor uppmärksamhet och har lockat många nationella och internationella besökare, däribland hela grupper av byggnads- och energiexperter. Även för Växjö kommun är Villa Circuitus ett prestigeobjekt som man gärna visar upp. Kommunalråd Bo Frank kan inte dölja sin stolthet över de två passivhus-pionjärerna när han konstaterar:

– Om alla hus i Växjö var som detta skulle vi behöva stänga ner Växjö Energi!

Växjö kommuns motivering för priset:
”Villa Circuitus är ett passivhus i rund form som ger optimala lösningar på energieffektivitet. Byggnaden känns som en blandning av nytt och gammalt, med en modernistisk touch i en samtida karaktär. Här finns medvetna val när det gäller placering och ljusinsläpp liksom val av material. Sunda material används genomgående utifrån internationella krav på passivhus. Fönsterpartierna och den tillhörande panelen skapar andrum i det cirkulära flödet och snarare förstärker det runda formspråket än att slå sönder det. Den utmanande färgsättningen skapar en stark identitet och profil. Huset är en snackis, alla har en åsikt om det. Bara det är en kvalitet i sig”.

Intressegrupp Passivhus är Sveriges ledande kunskapsbas för information, kvalitetssäkring, utbildning och stöd av byggbranschen samt alla andra som är intresserade av passivhustekniken.

 

Publicerad 8 november 2016

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.