Renovering | 4 sep

Rosenbad redo för inflytt

Rosenbad har genomgått fyra år av renovering och står nu redo för regeringskansliet att flytta tillbaka till. Den största förändringen som möter dem är att ett nytt, centralt trapphus har byggts för att förbättra tillgänglighet, logistik och orienterbarhet. Klimatanläggning och ventilation har moderniserats och nya system för värme och kyla samt ny elanläggning har installerats.

Rosenbad redo för inflytt
Renoveringen av kvarteret Rosenbad i centrala Stockholm är klar. Foto: Åke E:son Lindman

De fyra huskropparna invid Strömmen i centrala Stockholm som utgör kvarteret Rosenbad är totalt 28 500 kvadratmeter. Här var vid förra sekelskiftet Stockholms finanscentrum som utgjordes av tre bankpalats; Stockholms Stads Sparbank, Skånebanken och Nordiska Kreditbanken.

I den fjärde byggnaden, AB Rosenbad, fanns lägenheter och krogen Rosenbad. Staten köpte hela kvarteret i slutet på 1970-talet och en större ombyggnad var färdigställd 1981, då Regeringskansliet flyttade in. Därefter har endast löpande underhålls gjorts.

För fyra år sedan flyttade statsministern och hela regeringskansliet till tillfälliga lokaler och en omfattande renovering påbörjades.

– Efter 40 år var Rosenbad i stort behov av upprustning. Byggnadens installationer hade uppnått sin livslängd. I hela projektet har vi strävat efter hållbarhet i alla led. Målet var redan från början att uppnå Miljöbyggnad silver för renoveringsarbetet som startade 2019, säger Peter Wallin, fastighetsdirektör vid Statens fastighetsverk.

Den största förändringen som möter dem är att ett nytt, centralt trapphus har byggts för att förbättra tillgänglighet, logistik och orienterbarhet. Klimatanläggning och ventilation har moderniserats och nya system för värme och kyla samt ny elanläggning har installerats.

Energianvändningen beräknas minska med 30 procent efter ombyggnaden. Dessutom har fasader och tak, innergårdarna samt fönster och ytskikt renoverats.

– Det känns bra att åter vara på plats i Rosenbad. Byggnaden är nu anpassad till 2020-talets krav samtidigt som arkitekturen från förra sekelskiftet har tagits väl till vara. Nyrenoverade Rosenbad uppfyller våra förväntningar på en modern och funktionell arbetsplats och vi är väldigt nöjda, säger Henrik Holmer, förvaltningschef i Regeringskansliet.

Publicerad 4 september 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.