Nytänk | 13 mar 2023

Röda solpaneler lösningen för rött tegeltak

Svenska Bostäders fastigheter längs med Grimstagatan i västra Stockholm är kulturminnesmärkta enligt grön klassning, vilket gjorde det omöjligt att få bygglov för traditionella svarta solpaneler. Lösningen blev röda solpaneler som smälter in i det röda tegeltaket.

Röda solpaneler lösningen för rött tegeltak
Röda solceller på rött tegeltak blev lösningen på kulturmärkta fastigheter i Stockholm. Foto: Peter Lydén

Eftersom en stor del av Svenska Bostäders fastigheter är kulturminnesklassade, var installationen i Grimsta ett sätt att testa om det gick att få bygglov för solcellsinstallationer även på dessa fastigheters tak.

– Röda solpaneler är mycket ovanliga och är därför även dyrare än traditionella, svarta solpaneler. De ger dessutom ett sämre effektutbyte, förklarar Pia Hedenskog, energispecialist på Svenska Bostäder. Eftersom röda solpaneler är så pass ovanliga känns extra spännande att se hur de ter sig mot det röda takteglet.

Att använda sig av röda solceller, trots den ökade kostnaden och lägre effektutbytet, har även gett Svenska Bostäder möjligheten att med ett praktiskt exempel kunna visa hur röda solceller påverkar uttrycket hos byggnaderna och samtidigt relatera till installationens kostnad och energiutbyte.

Installationerna på Grimstagatan är ett led i Svenska Bostäders satsning att fördubbla andelen solceller i beståndet från år 2020 till 2023.

Källa: Svenska Bostäder

Publicerad 13 mars 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.