Värmepumpsforskning | 20 jun

Rise har testat sin sista värmepump

Två test- och forskningsanläggningar för värmepumpar har lagts ner i år, det ena hos Rise i Borås och det andra hos Chalmers i Göteborg.

Rise har testat sin sista värmepump
Hos forskningsinstitutet Rise i Borås har det funnits flera olika testkammare för att testa värmepumpar. Nu är detta nedlagt. Foto: Rise

Hos forskningsinstitutet Rise i Borås har det funnits fyra olika testkammare för att kontrollera värmepumpar, bland annat två för vätskeburna värmepumpar sedan 1980-talet. Denna anläggning är förmodligen den första ackrediterade värme­pumpsprovningen i Europa, och man har testat alla olika typer av värmepumpar. Nu är detta nedlagt.

Enligt Alexander Sundin, chef för avdelningen Energi och resurser hos Rise, har nedläggningen baserats på minskad efterfrågan:

Alexander Sundin, Rise. Foto: Privat

– Under flera år hade vi sett en nedgång i efterfrågan av de tjänster som erbjöds, vilket lett till lönsamhetsutmaningar för testverksamheten. Rise besitter fortsatt expertkompetens inom området värme och kyla och bedriver omställning på vetenskaplig grund inom det området, både i forskning och kommersiella projekt.

Om Rise skulle ta upp test­verksamheten igen skulle det baseras på en starkare samverkan med industrin där man gemensamt skapar förutsättningar för framtidens branschbehov och utökar samarbetet. Han pekar också på nya utmaningar:

– Utöver den traditionella testningen kommer det i framtiden exempelvis att komma mycket starkare krav för cybersäkerhet hos uppkopplade produkter, och även möjligheter till styrning inom digitala system. Det finns också möjligheter för nya applikationsområden för värmepumpar som kan komma att ställa nya krav på tester eller nya standarder.

Enligt Caroline Haglund Stignor, som var chef för test­anläggningen till 2019 och nu är chef för Rise Heat Pump Center, har det varit viktigt för företagen att testa värmepumparna på en oberoende testanläggning.

Under åren har också Energimyndigheten och Konsumentverket låtit testa olika värmepumpar och publicerat resultaten.

Caroline Haglund Stignor, Rise. Foto: Rise

– Vi kunde se att det skedde en otrolig utveckling bland tillverkarna eftersom de vill vara så bra som möjligt. Då var det viktigt att det fanns ett oberoende testlaboratorium.

Under åren har det blivit fler testanläggningar inom EU, som naturligtvis konkurrerar med Rise, vilket är en anledning till att man lagt ner testningarna.

– Men även om Rise inte har kvar sitt ackrediterade laboratorium för provning av energiprestanda av värmepumpar, arbetar vi fortsatt för att stötta industri och samhälle inom detta område, exempelvis genom Heat Pump Center (IEA:s samarbetsprogram) som Rise leder.

En av de värmepumpsleverantörer som använt Rise test­anläggning är Nibe. Martin Forsén arbetar med internationella frågor kring värmepumpar samt bland annat med branschfrågor i EU hos Nibe. Han noterar att den kommande revideringen av regelverken, bland annat Ecodesign, kan medföra krav på provning hos ackrediterade testinstitut.

Men eftersom Rise har lagt ned måste de svenska tillverkarna vända sig till utländska motsvarigheter till Rise, vilka finns bland annat i Danmark, Tyskland, Italien och Frankrike, vilka Nibe själv använt ibland, när de inte fått plats på Rise.

Martin Forsén, Nibe. Foto: Nibe

– Det är ju enklare att resa till Borås för att testa en värmepump än till en annan test­anläggning i Europa, liksom att Rise har bra kunskap om våra produkter och vi har samma språk. Rise är ju också expert på de europeiska teststandarderna och är ordförande för SIS Tekniska kommitté för värmepumpar.

Rise forskningsanläggning för värmepumpar har alltså stängts. Dessutom har nu även den så kallade försökshallen för installationsteknik på Chalmers, där man haft tolv borrhål, tvingats stänga.

Försökshallen har funnits på Chalmers sedan 1970-talet, då den installationstekniska undervisningen och forskningen utvecklades i Sverige. Under åren har man borrat tolv borrhål för forskningsändamål. Borrhålen har varit grund för ett antal forskningsprojekt med inriktning mot utveckling av borrhålsmodeller, och mot systemperspektiv på borrhålens funktion tillsammans med byggnadens system för komfortkyla.

För ett år sedan sade Rise upp Chalmers för att utnyttja lokalerna själva. I höst kommer en ny försökshall att stå klar. Än så länge kommer den nya lokalen inte att ha borrhål, men enligt Lars Ekberg, professor och avdelningschef för Installationsteknik vid Chalmers, kan det finnas möjligheter i framtiden att borra borrhål utanför den nya lokalen.

Enligt Lars Ekberg har man i forskningen mest fått kunskap kring borrhål och hur borrhål fungerar för behovet i byggnaderna.

Publicerad 20 juni 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.