ENERGIOPTIMERING | 21 apr 2022

Riksbyggen energioptimerar med AI

Med AI (artificiell intelligens) och en digital plattform kan Riksbyggen optimera energianvändningen i fastigheter med upp till 20 procent.

Riksbyggen energioptimerar med AI
Med AI kan man lyssna på fastigheten, menar Riksbyggen.

Upp till 1 000 000 MWh skulle kunna sparas om alla Riksbyggens cirka 4 000 bostadsrättskunder började använda energiförvaltning.

Jonas Holmberg, Riksbyggen. Foto: Privat

Det menar i alla fall Riksbyggen själva, som nu har utbildat cirka 500 medarbetare över hela landet i tjänsten Energi­förvaltning, som består av tre moment: energiutredning, energiförvaltning och genomförande av energiinvesteringar. Energioptimering med hjälp av AI är en del av dessa.

– Genom att använda AI och Machine Learning (ML) kan vi effektivisera energianvändningen utan att vara på plats, säger Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

– Förutom minskad klimatpåverkan och lägre kostnader får de boende en jämnare inomhustemperatur. AI gör det möjligt att ”lyssna” på fastigheten, dygnet runt, alla dagar i veckan.

Publicerad 21 april 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.