ESS | 14 mar

Restvärme från forskningsanläggning blir fjärrvärme

Forskningsanläggningarna MAX IV och ESS på Brunnshög i Lund kommer sammantaget att generera mängder av överskottsvärme. Redan idag tar Kraftringen emot restvärmen från MAX IV – restvärme som kan värma hela stadsdelen och mer därtill. Nu ansluts ESS till det högtempererade fjärrvärmesystemet.

Restvärme från forskningsanläggning blir fjärrvärme
Delegationen som tog emot Alfa Lavals nya värmeväxlare ConceptZero, världens första värmeväxlare tillverkad med utsläppsfri stål från SSAB. Deltagare från Alfa Laval, SSAB, ESS, E.on och Kraftringen. Foto: Kraftringen

– Smarta lösningar för lokala energisystem är viktiga komponenter i den globala klimatomställningen. Vi är glada att ESS bidrar med restvärme till vårt fjärrvärmesystem. Genom att ta till vara restvärme minimeras energiförlusterna och vi skapar tillsammans ett hållbart cirkulärt energisystem, säger Sezgin Kadir, vd för Kraftringen Energi.

Det finns möjlighet att i framtiden ansluta ESS till det lågtempererade nätet på Brunnshög som invigdes hösten 2019. Projektet, delvis finansierat av Horizon 2020, det största EU-programmet för forskning och innovation, syftar till att bli Europas ledande testbädd för dessa lösningar. Den främsta källan till låggradig värme kommer från återvunnen restvärme från MAX IV-anläggningen, en av världens mest högteknologiska forskningsanläggningar.

– Det som händer nu är världsledande och är ett viktigt steg för Lunds stad att bli klimatneutrala till år 2030, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren.

Alfa Laval kommer att leverera värmeväxlare till systemet, inklusive ConceptZeroTM som är  världens första värmeväxlare tillverkad med utsläppsfri stål från SSAB.

 

Källa: Kraftringen

Publicerad 14 mars 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.