Nordbygg/Sanitet | 18 maj 2022

Rena fynd bland sanitetsprodukterna

Designbrunnar, snabbrusande vatten och legionellalösningar – det var några av fynden som kunde göras på Nordbyggs sanitetsdel.

Rena fynd bland sanitetsprodukterna
My Lindström visar upp den nya tätskiktsramen som Uponor tagit fram.

Finska Vieser påstods pre­sentera marknadens läg­sta golvbrunn – Vieser One Extra Låg och de nya tilläggen i linjebrunnsystemet Line.
Tack vare det effektiva flödet på 1,2 liter i sekunden sägs brunnen vara lämplig för både dusch och badkar. Vattenlåset i denna nyhet är baserad på en så kallad innovativ membranteknologi.

Linjegolvbrunnserien från Vieser Line har utökats med nya längder och med ett svart lockalternativ. De fyra olika storleksalternativen ger gränslös frihet för designers. Linje­golvbrunnar kan placeras flexibelt intill väggen, nära väggen eller mitt på golvet eller även flera brunnar bredvid varann.

Mora Armatur visade upp en ny kollektion av badkar, tvättställ och speglar samt sanitetsarmatur i serien Inxx II, Mora Izzy och Mora Rexx.
Izzy Raw och Rustic har en yta av obehandlad mässing som gör att den åldras och patineras vackert med tiden. De kännetecknas bland annat av att ha omställbar flödesbegränsning och temperaturspärr, flexibla anslutningsrör i metallomspunnen Soft Pex och svängbar pip i 60, 85, 110 eller 360 grader.

Moras nya blandare.

 

Geberit presenterade systemet Flowfit med pressringen som gör att installatören själv kan bestämma presspunktens läge. Det är inte längre nödvändigt att helt omsluta röret vid pressning – verktyget behöver bara appliceras på pressindikatorn som är placerad på sidan av kopplingen. Det gör det enkelt att arbeta säkert även i hörn och trånga utrymmen.

En annan Geberitnyhet var Super Tube-tekniken som bygger på samspelet mellan fyra systemkomponenter, vilket möjliggör installation av avloppssystem i höga byggnader med besparing av utrymme i alla riktningar. Eftersom den parallella luftningsledningen inte längre behövs kräver rörledningarna mind­re utrymme för både den vertikala avloppsstammen och de horisontella rörledningarna. De mindre dimensionerna i stamledningen kräver avsevärt mindre schakt. Horisontella sidodragningar av stammen kan dessutom läggas i längder på upp till sex meter utan fall för att spara utrymme.

– Det här gör ju att man kan göra extremt små schakt i mycket höga hus, konstaterade Fredrik Färjh, Geberit.

Geberit presenterade systemet Flowfit med pressringen som sägs göra arbetet lättare för installatören.

Systemet har tre rördelar med speciella egenskaper: Den optimerade flödesgeometrin i Geberit PE Sovent-rördelen leder vattnet i avloppsstammen och får det att rotera, vilket gör att det trycks mot rörväggen. Den roterande vattenrörelsen som då uppstår skapar en stabil och kontinuerlig luftpelare på insidan, vilket ger avloppsstammen en kapacitet på upp till 12 l/s.

Geberit PE Bottom Turn-böjen, som monteras i botten på stamledningen, omvandlar den roterande vattenrörelsen uppifrån till ett skiktat flöde i den horisontella sträckan. Den viktiga luftpelaren bibehålls obruten och tryckförändringar i samband med riktningsändringen hålls tillbaka. När stammen fortsätter i vertikalled monteras Geberit PE Back Flip-böjen. Denna leder det skiktade flödet åter tillbaka till roterande. Därmed bibehålls luftpelaren även i denna del av stammen.

Även Villeroy & Boch Gustavsberg hade utvecklat system för vatten­spolning, bland annat med systemet Twist Flush, Subway 3.0 – en spolteknik som effektivt rengör hela skålen med en kraftfull vattenvirvel. Mindre vattenmängd behövs och rengöringen blir effektivare.

Gustavsbergs avloppslösning från tvättstället direkt in i avloppet för wc-stolen.

En annan innovation från Villeroy & Boch Gustavsberg var att man visade ett tvättställ där avloppet var direkt kopplat till wc-stolens avlopp. Systemet sparar utrymme och kan även användas för avloppsvatten från tvättmaskin.

Somatherm visade en batteridriven spolstation som på kall- eller varmvatten, eller på både kall- och varmvattenledningarna mäter och känner av tappflöden, stilleståndstider och temperaturer och minimerar tillväxten av legionella.

– Den här ska användas vid tappställen som sällan används och där det finns risk för legionellatillväxt, konstaterade Roger Andersson, vd för Somatherm.

När temperaturen på kallvattnet är för högt, eller stilleståndstiden för lång, eller att varmvattentemperaturen är för låg eller då stilleståndstiden är för lång, startar spolstationen en tappning i avloppet. För detta finns möjlighet att ställa in hur mycket vatten som ska tappas.

En spolstation från Somatherm som ska göra att man kan undvika legionella.

Hos Uponor visades tätskiktsram och lucka Uponor Aqua Plus. Den sägs inte bygga extra utanför vägg och är kompatibel med de 23 vanligaste tätskiktsfabrikaten och tillgänglig i fyra storlekar.

Uponor Aqua Plus Tätskiktsram och lucka sägs vara helt oberoende av storlek på bakomliggande skåp eller schaktöppning. Diskret och lättillgänglig serviceöppning, luckans två skruvar lossas enkelt utan verktyg.

Michael Thorell från Design4Bath. Ett av företagets kärnområden är borrfritt montage och det mervärde som skapas genom att undvika håltagningar.
Publicerad 18 maj 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.