Fjärrvärmerör | 15 dec 2022

Relining av fjärrvärmerör utvecklas starkt i Sverige

Nyligen har den tredje reliningen av ett fjärrvärme­rör gjorts i Sverige. Produkten har funnits i ett och ett halvt år och är den enda i sitt slag på marknaden.

Relining av fjärrvärmerör utvecklas starkt i Sverige
Nyligen gjordes den tredje reliningen av ett fjärrvärmerör i Sverige. Det skedde i Örebro på en sträcka om 2x60 meter. Foto: Dennis Hild-Walett/FVB

Produktutvecklingen av ett material som klarar det höga tryck och höga temperaturer som krävs för ett fjärrvärmerör har pågått under tio år. 2014 involverades Oxeon AB som leverantör av kolfiberväv och har sedan dess lagt stora resurser på att hitta rätt material.

2019 köpte Oxeon upp idén och bolaget Pressure Pipe Relining Sweden AB (PPR), och tillsatte ett produktuvecklingsteam. I juni 2021 introducerades Carbo Seal på marknaden och till dags dato har det gjorts åtta installationer i världen, varav tre i Sverige.

Andreas Martsman, vd, PPR. Foto: Oxeon

– Jämfört med att gräva minskar vi klimatpåverkan med 80 procent med vår metod. Dessutom har relining flera andra stora fördelar, exempelvis att vi inte påverkar trafiken och omgivningen i samma utsträckning. Jag kan nämna vårt senaste projekt i Örebro som exempel där vi gjorde en installation under järnvägen med pågående tågtrafik, säger vd Andreas Martsman, PPR.

Även kostnadsmässigt har relining klara fördelar jämfört med att gräva upp befintligt rör och ersätta det med ett nytt. Enligt PPR kostar en relining ungefär en tredjedel av att lägga nytt.

– Intresset är stort från marknaden, faktiskt större utomlands än i Sverige just nu. Det kan ha att göra med att det började som ett forskningsprojekt i Sverige och att marknaden inte har uppfattat det som en färdig produkt ännu, säger Andreas Martsman.

Fakta

Relining fjärrvärme

  • Carbo Seal är den enda produkten på marknaden som klarar kraven för relining av fjärrrvärme­rör
  • Produkten är utvecklad i Sverige
  • Tre projekt har utförts i Sverige: Stockholm, Malmö och Örebro.
  • Rördiametrar från 100 upp till 800 millimeter kan relinas med kolfiberväv – väven är 2–3 millimeter tjock

Metoden är ungefär densamma som när vatten- och avloppsrör relinas. Linern förs in i ena änden där en 60 centimeters öppning på ledningen gjorts och dras sedan till utgångsöppningen upp till några hundra meter bort. Under åtta och en halv timme blåses sedan materialet upp med vattenånga samtidigt som det härdar. När härdningen är klar tätas i skarven mellan befintligt rör och liner och därefter svetsas röret igen.

– Ett relinat fjärrvärmerör har en livslängd på minst 30–40 år. Även om det ursprungliga röret skulle rosta sönder och försvinner helt behåller linern sin kapacitet, fortsätter Andreas Martsman.

Materialet är en specialutvecklad kolfiberväv som klarar både temperaturer, tryck och kan matcha värmeutvinningen i ett stålrör.

Publicerad 15 december 2022

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.